Китайска компания с партньори от Люксембург и България ще отвори завод за производство на мини електрически камиони край Пловдив. Центърът ще бъде част от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), като в изграждането му ще бъдат инвестирани около 10 милиона евро в следващите 3 години.

Заводът ще се управлява в партньорство от китайската "Сентро аутомотив груп" и люксембургската "Севек имобилити", като там ще бъдат отворени 150 работни места, посочват в официално съобщение от ТИЗ.

"До 6 месеца се надяваме първият камион да е готов", заявил изпълнителният директор на китайското дружество Питър Уанг по време на среща с министъра на икономиката Емил Караниколов.

"Бихме искали този завод да се превърне в център за Централна Европа - не само за сглобяване, но и за производство на отделните части, както и за поддръжка. Това е целта ни", казва в допълнение той.

"Доброто образование на работниците е една от основните причини компанията да направи инвестицията си в България. Цената за сглобяването и пласирането на пазара на самите електромобили също е доста привлекателна за инвеститорите", обяснява председателят на люксембургската компания Жилбер Жост.

Вече е направено проучване сред няколко български спедиторски фирми, които са проявили интерес към придобиването на такъв тип транспорт.

По думите на Жост няма да е необходимо камионите да бъдат купувани. "Самото превозно средство не е важно - важна е технологията, която се крие зад него - приложенията, мобилната комуникация, цялостната поддръжка на камиона. В Европа всъщност ние не продаваме камиони - продаваме решения, логистична концепция", казва той.