Китайската компания Shouneng Investment Management ще инвестира 20 милиарда рубли в инвестиционен проект за добив на въглища, дървопреработка и строителство на многофункционално морско пристанище в Русия в северната част на остров Сахалин и логистичен център в Южно-Сахалинск.

Съответните договорености са постигнати от страните по време на Източния икономически форум провеждан във Владивосток, съобщи ТАСС. Документът е подписан от областния управител на Сахалинска областк Валерий Лимаренко и председателя на борда на директорите на Shouneng Investment Management Ю Жихай.

"Китайската компания ще инвестира 20 милиарда рубли (около 150-200 млн. долара) на територията на три общини на островния регион. В района на Тимовски инвеститорът ще създаде съвременен завод за преработка на дървен материал. В района на Александровск-Сахалинск ще бъде построен морски универсален многофункционален товаро-разтоварен комплекс, ще се организира и добив на въглища. В областния център ще се появи крупен логистичен център", отбелязват от областната управа.

Губернаторът коментира за ТАСС, че посоченото споразумение е едно от най-важните подписани на икономическия форум, като със създаването на новите инфраструктурни обекти на Сахалин ще се появят 400 нови работни места.

VIII Източен икономически форум се провежда във Владивосток от 10 до 13 септември 2023 г. Неговото мото е "По пътя към сътрудничество, мир и просперитет".

Японски компании получиха дивиденти от участието си в руски проекти в ... юани

Японски компании получиха дивиденти от участието си в руски проекти в ... юани

Сред тези компании са Mitsui и Mitsubishi