Японски компании получиха дивиденти в юани от руските власти за участието си в нефтените и газовите проекти Сахалин-1 и Сахалин-2. Това съобщи водещото японско бизнес издание Nikkei, позовавайки се на свои източници.

Според информацията, компании от Япония, включително Mitsui и Mitsubishi, преди това са получавали плащания от Русия в долари, които са били превеждани по сметка в сингапурска банка. Този метод на прехвърляне на средства стана труден поради приемането на антируските санкции от властите на Европа и Съединените щати.

В тази връзка, от януари-март 2023 г. разплащанията започнаха да се извършват чрез посредничеството на руската банка Газпромбанк в юани, изпратени по сметка в една от най-големите банки в Япония. По този начин японските компании са получили сума, равняваща се на 10 милиарда йени (около 70 милиона долара), пише японското издание.

Основната стока, която Русия сега внася от Япония

Основната стока, която Русия сега внася от Япония

Доставките на тази стока растат значително, докато общият внос от Япония се свива

Преди това Русия взе решение да прехвърли проектите Сахалин-1 и Сахалин-2 изцяло под руска юрисдикция. На чуждестранните компании участници в проектите беше предложено в рамките на месец да уведомят Москва, съгласни ли са да придобият дялове в новите действащи компании, в съответствие с предишната им схема на разпределение. Японските компании решиха да запазят участието си и в двата проекта, а Москва одобри запазването на предишните дялове на участие.

Проектът Сахалин-2 осигурава почти 9% от потреблението на втечнен природен газ от Япония. Този обем почти изцяло се използва за производство на електроенергия, осигурявайки 3% от производството й в страната. Правителството на Япония многократно е заявявало, че е изключително заинтересовано от доставките на втечнен газ и петрол от Сахалин-2. Със съгласието на САЩ и Европейския съюз, за енергоресурсите от двата проекта временно не важат решения, свързани с "тавана" на цените на вноса на петрол от Русия.

Япония се "презастрахова" - ще води самостоятелни преговори с ОПЕК за доставки на петрол

Япония се "презастрахова" - ще води самостоятелни преговори с ОПЕК за доставки на петрол

Такъв формат на консултации с ОПЕК имат само 2 други държави