През първото тримесечие на 2023 г. японските компании не са доставили нито един нов автомобил в Русия, но износът на употребявани автомобили върви добре и надвишава показателя за същия период на миналата година с почти 40%. Това съобщи за ТАСС японски експерт, пожелал анонимност, който е добре запознат със ситуацията при двустранната търговия.

"Износът на употребявани автомобили от Япония за Русия върви добре. По отношение на покупките на употребявани автомобили, Русия е далеч пред други страни, които също ги внасят", казва той.

Според информацията, предоставена от експерта, през първото тримесечие на 2023 г. (януари-март), в Руската федерация са доставени почти 49 хиляди употребявани японски автомобила. Това е с 39,9% повече, спрямо първите три месеца на миналата година.

По думите на източника, за цялата 2022 г. от Япония са изпратени за Русия почти 205 хиляди употребявани коли. Това е с 33,5% повече от предходната 2021 година. "Употребяваните автомобили вече са основния продукт на японския износ за Руската федерация, те представляват 41,4% от общия обема на износа за 2022 г.", отбелязва експертът.

По отношение на доставките на употребявани автомобили от Япония, Русия е начело, изпреварвайки един път и половина вторите по този показател - Обединени арабски емирства (ОАЕ), където през 2022 г. са доставени почти 129 000 японски употребявани коли. Трето, четвърто и пето място заемат съответно - Нова Зеландия, Танзания и Кения.

По официални данни, износът на Япония за Русия през 2022 г. като цяло е намалял с 40,7% спрямо предходната година и възлиза на почти 4,7 млрд. долара. За същия период, вносът на Япония от Русия нараства със 7,7%, до почти 15,2 млрд. долара. Основната причина за това е рязкото увеличение на цените на енергийните ресурси на международните пазари.

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Най-популярните в Русия марки почти нови автомобили и тяхната цена

Запазените коли на възраст до 3 години поскъпват