Продажбите в Русия на почти нови автомобили на възраст до три години, са се увеличили с 36,9% през първото тримесечие, спрямо същия период на миналата година.Това сочат изчисленията на анализаторите на "Авито Авто", след анализ на динамиката на руския пазар на почти нови употребявани автомобили през първото тримесечие на 2023 година.

Оказва се, че най-продаваните марки почти нови автомобили за януари-март са: ВАЗ/ Lada, Kia, Hyundai, Toyota и BMW.

Средната цена през първото тримесечие на посочените почти нови автомобили от посочените марки е 2 300 000 рубли (около 30 000 долара по сегашния курс).

Китай и САЩ са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Кои страни са с най-големите в света пазари по продажби на автомобили

Има размествания в челната тройка за 2022 г. спрямо предходната година

Най-популярният модел кола на възраст под три години през първото тримесечие на 2023 г. стана LADA Granta, чийто продажби представляват 4,8% от продажбите в сегмента, а средната цена е 729 хиляди рубли (около 10 000 долара по сегашния курс).

На второ място е друга Lada - Vesta, със средна цена от 1 070 000 рубли (около 14 000 долара по сегашния курс) и дял от продажбите от 3,6%.

Снимка 444472

Източник: Toyota

Третото място в рейтинга е заето от Toyota Camry, с дял от продажбите от 2,9%. Средната цена на автомобила е 3 050 000 рубли (около 40 000 долара по сегашния курс).

На четвърто място е Hyundai Solaris със средна цена от 1 449 000 рубли (около 19 000 долара по сегашния курс).Този модел представлява 2,8% от продажбите в сегмента на употребявани автомобили до 3 години.Пето място заема Kia K5 - с цена от 2 478 000 рубли (около 33 000 долара по сегашния курс) и 2,2% дял от продажбите на автомобили на възраст до 3 години.

В топ 10 на най-продаваните модели до 3 години са още: Kia Rio, Volkswagen Polo, Hyundai Tucson, Kia Sportage и Hyundai Creta.

В Русия останаха едва 14 автомобилни марки, от 60 преди година

В Русия останаха едва 14 автомобилни марки, от 60 преди година

Три от въпросните марки са руски, останалите са китайски

"Много купувачи гледат на автомобилите до 3 години като алтернатива на новите от автосалона.

Като правило, тригодишните коли имат модерни характеристики, те все още са покрити от гаранцията на производителя и често такива автомобили имат малък пробег. Тези фактори допринасят за ръста на продажбите на автомобили под тригодишна възраст.

В същото време, делът на такива почти нови автомобили на пазара на употребявани автомобили също расте - през първото тримесечие на 2023 г. той възлиза на 10,3%, докато година по-рано е бил 8,9%", отбелязват експертите от "Авито Авто".

Кои страни в света са най-големите износители на автомобили

Кои страни в света са най-големите износители на автомобили

Третият износител е с амбицията да стане първи

Те отбелязват и друг интересен факт: "Новите автомобили на много марки бързо поевтиняват, като за няколко месеца цените им се понижават с 5%, докато употребяваните автомобили до 3 години в Русия, напротив, са поскъпнали с 20-30%, в зависимост от марката."

Според експертите на автомобилния пазар, това е много интересна тенденция поради факта, че руският автомобилен пазар сега работи по различен начин, отколкото обичайно е работил, т.е. както работи класическият автомобилен пазар в света".

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Пазарът и производството на автомобили в Русия през 2023 година

Кои заводи и колко автомобили ще произвеждат, ще има ли нови марки, какъв е най-популярният ценови диапазон при продажбите