На руския автомобилен пазар към края на 2022 г. останаха едва 14 автомобилни марки, от 60 марки преди година. Това пише РИА Новости, позовавайки се на данни от асоциацията на "Руските автомобилни търговци".

От 14-те марки, останали в Русия, само три са местни: Lada, ГАЗ и УАЗ. Останалите автомобилни марки са китайски: Chery, Geely, Haval, Jac, Faw, Dongfeng, Changan, Exeed, Gac, Foton, Omoda.

От пролетта на тази година, след началото на военната операция в Украйна, повечето западни компании, включително автомобилни, започнаха да напускат руския пазар.

Продажбите на автомобили в Русия се сринаха - кои са най-продаваните марки

Продажбите на автомобили в Русия се сринаха - кои са най-продаваните марки

"АвтоВаз" същевременно увеличи пазарния си дял

Например през март, американският автопроизводител Ford спря работа в Русия. Бяха преустановени не само производството, но и доставката на резервни части, инженерната и ИТ поддръжката на автомобилите, се отбелязваше тогава в съобщението. През октомври Ford се оттегли от съвместното предприятие с руската автомобилна група "Солерс", като продаде своя дял от капитала (49%) в компанията на руското юридическо лице.

А германският автомобилен концерн Volkswagen възнамерява да продаде руските си активи на Porsche, Scania и MAN, в рамките на една година. В началото на март Volkswagen преустанови производството на автомобили и доставките на автомобили чуждестранно производство за Русия. Компанията спря и своето производство в заводите на групата ГАЗ в Нижни Новгород.

Какви загуби струва на Renault напускането на Русия и при какви условия автоконцерна може да се върне

Какви загуби струва на Renault напускането на Русия и при какви условия автоконцерна може да се върне

Вноската, която френският автомобилостроител ще трябва да направи при завръщането си