Китайската компания Envision Group планира строеж на завод за батерии в Северна Франция, за да захрани достъпна гама от електромобили Renault. Планината сума за строежа е 2 милиарда евро, пише Bloomberg.

Изграждането на завода за батерийни модули в северния град Дуе ще доведе до намаляване на цените на акумулаторните елементи и по-високата достъпност на крайния продукт. Комплексът ще заработи през 2024 година с капацитет за производство на 9 гигаватчаса батерии през 2024 г. и с цел за достигането на 24 GWh до 2030 година. Компанията смята да създаде 2500 работни места до края на десетилетието.

Партньорството на Renault с Envision AESC ще доведе до придобиването на дял от малко повече от 20% във френския стартъп Verkor. Партньорство на Renault Group е с френската стартираща компания предвижда обща развойна дейност и производство на батерии за спортни автомобили.

Автомобилният производител Renault е последният сред европейските производители, който обяви плана си пеминаване на производството към електрически превозни средства. Електромобилите са ключова част от визията на компанията. Миналата година загубите на Renault бяха рекордни. Електромобилите ще представляват 90% от продажбите на марката до края на десетилетието според главния изпълнителен директор Лука де Мео. По думите му компанията ще произвежда 1 милион електромобила до 2030 г.

Заводът в Дуе е един от трите обекта, за които Renault планира да и да се превърнат в хъб за електромобили, наречен ElectriCity с капацитет за производство на около 400 000 превозни средства годишно.

Към момента производителят на автомобили купува батерии за своя модел Zoe от фабрика LG Energy Solution в Полша. Те ще доставят батерии и за предстоящата гама Megane EV.