Zijin Bor Copper ще инвестира нови 800 млн. долара в Сърбия, за да увеличи производствения си капацитет на цветни метали в страната, предаде Seenews. Тази сума ще бъде реализирана в рамките на тази и следващата година.

Средствата ще бъдат използвани за възстановяване на съществуващите мини и за откриване на нови такива, а също и за леярната за мед в Бор, посочват от местното енергийно министерство.

Икономика за €73 милиарда: Толкова може да порасне БВП на Сърбия до 2025-а

Икономика за €73 милиарда: Толкова може да порасне БВП на Сърбия до 2025-а

Ако страната успее да постигне по-бърз растеж

Дейностите в Бор не бяха спрени въпреки пандемията от коронавирус в страната, посочват от компанията. Нейният таргет е за печалба от почти 9 млн. долара до края на годината, като Zijin ще произведе 122 хил. тона аноди, 90 хил. тона катоди, 370 хил. тона сярна киселина, над 1800 кг. злато и почти 12 тона сребро само в рамките на годината.

Последната голяма инвестиция в комплекса от китайска страна беше направена преди две години, когато той стана мажоритарна собственост на Zijin. Тогава сумата възлизаше на 350 млн. долара.

Цената на медта глобално понесе тежък удар заради пандемията от коронавирус. Към днешна дата металът се търгува за 5164 долара за тон, като при последния си пик от зимата на 2018 г. той струваше 7255 долара за тон.