Бързият икономически растеж и дигитализацията остават топ приоритет за Сърбия, а резултатът от 4,2% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) може да бъде подобрен. На това мнение са експертите, включили се в традиционния форум Kopaonik Business Forum, провеждащ се в западната ни съседка. 

Коментарите в рамките на събитието идват в унисон със заключенията от доклада на Световната банка Serbia's New Growth Agenda, в който се посочва, че страната може да изгради една бързорастяща и модерна икономика, стимулирана от частния сектор.

Според международната институция обаче Сърбия отчита по-слаб растеж от потенциалния си и има какво да направи, за да промени това. От Световната банка допълват, че ръст на БВП в рамките на 3-4 на сто не е достатъчен, за да може държавата да настигне Западна Европа по стандарт на живот.

"С растеж от 6,1% през последното тримесечие на миналата година имахме най-бързият ръст от всяка друга държава в Европа и се нареждаме на второ място след Унгария що се отнася до годишния растеж", посочва финансовият министър Синиша Мали, цитиран от специализираното издание Emerging Europe.

Според актуалната прогноза БВП на Сърбия може да достигне 73 милиарда евро до 2025 година, но постигането на тази цел няма да бъде лесно. В основна пречка пред нея може да се превърне емиграцията. Изчисленията на Евростат сочат, че всяка година 50 000 души напускат Сърбия. Повечето от тях са висококвалифицирани специалисти, като програмисти, доктори и медицински сестри.

Президентът на Асоциацията на икономистите в страната Александър Влахович посочва, че това може да бъде избегнато с повишаването на стандарта на живот. За целта обаче Сърбия трябва да постигне растеж от 7 на сто.