Стартъпът за производство на летящи коли Joby Aviation стана публичен след сделка с компанията за придобиване със специална цел (SPAC, които са известни още като фирми за "празни чекове") Reinvent Technology Partners, предаде Automotive News. Нейната пазарна капитализация вече възлиза на 6,6 млрд. долара.

С този ход компанията се превърна в първия играч в сферата на летящите превозни средства, който става публичен чрез SPAC - действие, което се обсъждаше още от януари месец.

"Месеци наред проучвахме пазара и получавахме един и същ универсален сигнал", каза съоснователят на LinkedIn, който е и сред създателите на Reinvent Technology Partners, Рий Хофман. "Тези момчета имат капацитета да предефинират новият отрасъл. Според мен Joby са Tesla, която е срещнала Uber във въздуха."

До момента компанията получи инвестиция в размер на 800 млн. долара от рискови капиталисти. В рунд C на вложенията в компанията, осъществен в началото на миналата година на стойност 620 млн. долара, се включи и автомобилният гигант Toyota. Преди нея в Joby са вложили средства имена като JetBlue, Intel и фондът за управление на активи Baillie Gifford.

Освен това Toyota си партнира със стартъпа за дизайна на производствената ѝ мощност, в която трябва да се създава летящото превозно средство eVTOL, а компанията сподели и достъп с Joby до веригата си на доставки.

"Участието на Toyota ускори значително производствения ни процес - те са ключът към разкриването на глобалния мащаб за нас", каза главният изпълнителен директор и основател на стартъпа Джобен Бевирт.

Същевременно Joby измъкна главния финансов директор на Ford Мат Фийлд, който е част от автомобилния гигант от почти 21 години.

Очаква се базираният в Калифорния стартъп да започне производство на eVTOL през 2024 г., като те се конкурират най-вече с германските Volocopter и Lilium.