Мащабна инвестиция от 480 милиона евро за нов контейнерен терминал се планира в Хърватия в град Риека, който се намира в западната част на страната. Датската логистична група Maersk, хърватската логистична компания Enna Logic и тяхната съвместна проектна компания Rijeka Gateway планират съоръжението да е готово до 2026 г., предаде seenews.

Откриването на терминала е планирано за второто тримесечие на 2025 г. Кеят на бъдещия терминал вече е изграден, но има още планирани дейности.

През ноември 2021 г. компанията APM Terminals, която е част от групата Maersk и Enna Logic подписаха 50-годишно концесионно споразумение за проектиране, изграждане и експлоатация на контейнерния терминал Rijeka Gateway.

Нетната печалба на Moller-Maersk за 2021 година скочи 6 пъти, до близо $18 милиарда

Нетната печалба на Moller-Maersk за 2021 година скочи 6 пъти, до близо $18 милиарда

Приходите на компанията за отчетния период са се увеличили 1,6 пъти, до почти 61,79 милиарда долара

"Rijeka Gateway ще бъде модерен контейнерен терминал. Той ще се управлява с дистанционно електрическо оборудване за обработка на контейнери, в съответствие с целите за декарбонизация", заяви изпълнителният директор на Rijeka Gateway Коен Бендерс.

Maersk, Enna Logic и Rijeka Gateway планират да открият над 1 100 работни места в Хърватия, като 300 от тях в новия терминал, но непряката заетост в региона може да бъде много по-голяма, според финансовия директор на Rijeka Gateway Томислав Жунич.

APM Terminals притежава 51% от проектната компания, а Enna Logic притежава останалите 49%.

По думите на хърватският премиер Андрей Пленкович на Това е инвестиция на стойност 500 милиона евро, която ще отвори 1300 нови работни места през следващите години, след която се планират и строеж на път от брега до обходния път на Риека и изграждането на железопътната линия от Риека до унгарската граница