В неделя във федералния съд на Лос Анджелис от малки бизнеси беше внесено обвинение срещу банки, включително Bank of America, JPMorgan и Wells Fargo за на практика дискриминация в подбора на получателите на кредит, предаде Zero Hedge. Компаниите са посочили, че финансовите институции предпочитат да обслужват първостепенно клиентите с големи заеми, отколкото първите заявили такива.

Първоначално от агенцията за малките бизнеси, която осигурява средствата на стойност 350 млрд. долара по програмата за защита на доходите, за които самите малки бизнеси кандидатстват пред банките, посочиха, че кандидатурите ще се обслужват въз основа на реда си на подаване, а не стойността си. Така финансовите институции са оставили без финансиране хиляди малки фирми.

Фед няма повече балони за надуване

Фед няма повече балони за надуване

След имотния, сега се взривява балонът на корпоративния дълг

Същевременно въпреки че таксите за обслужване на един малък кредит са по-високи, в абсолютна стойност банките правят много по-големи приходи, когато обработват по-големи кредити, посочи Bloomberg. Примерът, който те дават, е за такси на стойност 17 хил. долара при кредит от 350 хил. спрямо 100 хил. долара при кредит от 10 млн. долара.

Единствената банка, която коментира казуса, е JPMorgan, според която те отпускат двукратно повече кредити на малките фирми в сравнение с всички останали.

Интересното е, че програмата за защита на доходите, която стартира на 3 април, вече успя да изчерпа бюджета си само за десет дни. Тя предлагаше заеми на стойност до 10 млн. долара на компаниите, за да не съкращават служителите си, като със средствата те имаха право да изплащат заплатите им и наема на обектите си. Ако средствата се използват само за това, кредитът няма да бъде връщан в бъдеще от получателя си, т.е. се превръща в субсидия.

Оказа се обаче, че от програмата се облагодетелстват както големите бизнеси, така дори и хедж фондовете, което доведе до протести срещу програмата, заради които например веригата за бургери Shake Shack посочи, че ще върне заема си на стойност 10 млн. долара.