Специалисти от американската космическа агенция NASA и авиостроителната компании Lockheed Martin се занимават с разработката на свръхзвуков и много тих самолет. Той ще бъде способен да преодолява разстоянието от над 5,5 хиляди километра между Лондон и Ню Йорк, за три часа, коте с вдига на височина до 16,7 км, съобщава вестник The Independent.

Изданието отбелязва, че според разчетите на инженерите, максималното ниво на шума, издаван от самолета не бива да 60-65 акустични децибели.

Първите изпитания на умален модел на новата летателна машина в аеродинамична тръба са били проведени от Lockheed Martin и НАСА през юни тази година.

Сега NASA търси инвеститор, който е готов да вложи в разработката и изпитанията на самолета от новия тип около 390 милиона долара в продължение на пет години. Като финансирането на една година работа по проекта е включено в плана на Доналд Тръмп за бюджета на САЩ за 2018 година.

Предвижда се дължината на самолета да е 28,6 метра, а произвеждания от него шум да е съпоставим с този от двигател на автомобил от луксозния клас, движещ с висока скорост по магистрала.

Пилотската кабина се проектира за един човек, а първите изпитания на самолета се предвиждат за 2022 година.

Докъде стигна проектът за наследника на Concord - свръхзвуковият самолет AS2? (ВИДЕО)

Докъде стигна проектът за наследника на Concord - свръхзвуковият самолет AS2? (ВИДЕО)

Производителят Aerion търси доставчик на двигателите за летателните машини

През 2015 г. Airbus получи патент за свръхзвуков пасажерски лайнер "Конкорд-2", който бе способен да измине разстоянието между Лондон и до Ню Йорк за един час. Според издадения патент "Конкорд-2" е предназначен за военни цели и засега не е известно, ще се извършват ли с него търговски полети. В салона на самолета могат да пътуват 19 пасажери.

За пътнически полети досега в света са се използвали само два типа свръхзвукови самолети. Те бяха свалени от експлоатация след катастрофи: съветският Ту-144 през 1978 година и френско-британският "Конкорд" - през 2003 година, припомня Интерфакс.

Компания на Ричард Брансън прави свръхзвуков самолет, който се движи с 2335 км/ч

Компания на Ричард Брансън прави свръхзвуков самолет, който се движи с 2335 км/ч

С него от Лондон до Ню Йорк ще се стига за три часа и 15 минути