Българската биотехнологична компания Nasekomo набра 8 милиона евро в рамките на кръг на финансиране от Серия А.

Парите ще се използват за "началото на изграждането на широка мрежа от авангардни фабрики за биоконверсия на насекоми, създадени чрез франчайз модел в цяла Европа". В тях ще се прилагат и различни AI технологии.

Nasekomo започва производство на продукти от насекоми край София

Тази компания започва производство на продукти от насекоми край София

Амбициите на компанията са да завземе глобален пазарен дял в тази ниша

Nasekomo вече има обект край София, но през 2025 г. се планира откриването на втора производствена база у нас, като тя ще е в партньорство "с местен предприемач".

Сред инвеститорите в настоящия кръг на финансиране е фондът Invenio Partners. Неговият главен оперативен директор Станислав Николаев ще се присъедини към Борда на директорите на Nasekomo.

"Биотехнологичната индустрия, с присъщата си устойчивост, е добре позиционирана като бързо и значително разрастваща се, което представлява изключителна възможност за инвеститорите, търсещи възвръщаемост в сферата на устойчивото производство", е цитиран да коментира той в официалното съобщение.

Френска фирма, специализираща в автоматизация, строи най-голямата ферма за насекоми в света

Френска фирма, специализираща в автоматизация, строи най-голямата ферма за насекоми в света

Производственият процес - от хранене до контролиране здравето на насекомите, е автоматизиран

В него има и коментар от съоснователя и съизпълнителен директор на Nasekomo Ксавие Марсенак: "Ние твърдо вярваме, че нашите съвместни усилия ще доведат до успешното реализиране на амбициозната ни визия - да ускорим растежа на индустрията за насекоми като предоставяме пълен стартов комплект на новодошлите, което в нашия случай означава висококачествено селектирани ларви и специално разработената от нас технология за фабрики за биоконверсия от първата до последната стъпка".