В началото на 2022 година край софийското село Лозен ще заработи едно необичайно за българските ширини производство - на продукти от насекоми. Компанията Nasekomo подготвя демонстрационно производство, което ще включва създаването на три основни продукта - протеиново брашно, масло и почвен подобрител, стана ясно днес по време на представяне на бизнес плановете на дружеството пред медии.

Днес демонстрационно, утре цяло производство

Това е втори етап от развитието на компанията, след като през 2018 година беше създадена развойна база до град Елин Пелин. В нея са били създадени технологиите, които ще бъдат използвани за демонстрационното производство през следващата година. От Nasekomo го определят като демонстрационно, защото то има за цел от една страна да докаже напрактика ефективността на производствения процес пред инвеститорите, а от друга - да демонстрира разработваните от компанията технологии и оборудване, които да бъдат продавани като отделен продукт.

Френска фирма, специализираща в автоматизация, строи най-голямата ферма за насекоми в света

Френска фирма, специализираща в автоматизация, строи най-голямата ферма за насекоми в света

Производственият процес - от хранене до контролиране здравето на насекомите, е автоматизиран

Демо производството се намира в бившата база на мебелната фирма ORT в промишлената зона до село Лозен, като в момента се дооборудват помещенията с необходимата техника. В халетата ще бъдат разположени няколко основни процеса на производство - център за селекция, център за репродукция, зона за отглеждане и зала за преработка. Основните суровини за производството са пшенични трици, бирена мая и вода, а на изхода се получават протеиново брашно от обезмаслени ларви, което е одобрено като храна за всякакви видове животни, масло от ларви, което също е използва като храна за животни и почвен подобрител, който се използва за всички видове селско стопанство.

От Лозен към света

Ако всичко се движи по план, в третия етап от бизнес плана на дружеството ще бъде отворено и първото промишлено предприятие някъде в Югоизточна България през 2023 година. То ще позволи по-мащабно производство, а продажбите ще бъдат насочени почти изцяло към чуждестранните пазари. В световен мащаб производителите на продукти от насекоми са все още малко, което поддържа и цената им висока, като това е и причината продукцията да бъде предназначена предимно за износ. Финансовите разчети показват, че инвестиция в голямо производство би струвала 40 милиона лева, а досегашните са съответно 8 милиона в демонстрационното производство и 4 милиона в развойната дейност. 

Плановете на мениджмънта обаче са по-далечни и по думите на Ксавие Марсенак, основател на компанията, целите са глобално лидерство в нишовия сектор на продукти от насекоми. Той е основател на друг успешен бизнес у нас - една от първите компании за аутсорсинг услуги Call Point New Europe, която по-късно продава на канадския гигант ТELUS International Europe.