Френски бизнес, който развъжда насекоми за храна за домашни любимци, фураж за риба и органични торове за растения, обяви планове за изграждане на това, което той описва като "най-голямата ферма за насекоми в света", пише CNBC.

Ynsect, която е специализирана в отглеждането на жълти бръмбари, заявява в четвъртък, че съоръжението ще бъде разположено близо до Амиен, в северната част на Франция, и има капацитет да произвежда приблизително 20 000 тона протеин на година. Строителството на фермата ще започне през 2019 година.

Бизнесът е събрал 125 милиона долара за увеличаване на производството си и казва, че финансирането ще помогне за откриването на нова фабрика в Северна Америка.

"Секторът се превръща в най-големия производител на насекоми в света, независимо от вида им, благодарение на нашата уникална, високообхванта и новаторска технология", заявява Антоан Хюберт, главен изпълнителен директор и председател на Ynsect.

Хюбърт добавя, че целият производствен процес на фирмата "от хранене до контролиране на здравето и благосъстоянието на насекомите, както и от сензорите, използвани за контрол на качеството за събиране на зрели насекоми", е автоматизиран.

Гледайки към по-голямата картина по отношение на консумацията от хора, Организацията на ООН по прехраната и земеделието преди това е заявявала, че насекоми, подходящи за ядене "съдържат висококачествени протеини, витамини и аминокиселини за хората".

Заедно с тяхната хранителна стойност, консумирането на насекоми има по-малко лошо въздействие върху нашата планета, отколкото по-конвенционалните източници на протеини.

Олганизацията заявява, че притежават "висок процент на преобразуване в храна", като дават за пример щурците, които изискват "шест пъти по-малко храна, отколкото добитъка". Освен това, насекомите отделят по-малко парникови газове и могат да се отглеждат върху органични отпадъци.