Комплекс от 21 сгради с обща площ 33 000 кв. м. предстои да се превърне във водещия доставчик на услуги за дългосрочни грижи и рехабилитация от най-високо качество не само в България, а и в целия регион. Базата на Blocks Health and Social Care (Блокс) е проектирана на 35 дка в подножието на Витоша и включва 13 еднофамилни къщи за настаняване на възрастни хора от семеен тип, Хоспис, Медицински център и Център за грижа за паметта, които вече приемат резиденти и пациенти. През 2021 г. предстои да бъде открита и модерна болница за рехабилитация.

Сред големите предимства на Блокс се откроява създаването на микро-социална среда и осмислянето на ежедневието на пациентите. Личното отношение на екипа от висококвалифицирани специалисти осигурява предпоставки за обособяване на семейна обстановка за резидентите, с което поставя услугите за дългосрочни грижи на най-високо ниво в цяла Югоизточна Европа. Резиденцията за възрастни от семеен тип се състои от 13 еднофамилни къщи, разположени в близост до хосписа. Центърът за хора с различни форми на деменция също предлага възможност за настаняване, като приема и на дневна база.

Наред с комплекса, концентриран върху грижата за физическото, психическо и емоционално състояние на пациентите и резидентите, БЛОКС предлага и домашни специализирани грижи, съобразени с нуждата на отделния човек. Хосписът от своя страна също е изграден така, че да отговаря на специфичните потребности, стаите са оборудвани с високотехнологични медицински легла с антидекубитални матраци и собствена кислородна инсталация.

Снимка 509631

Илиан Григоров, основател и изпълнителен директор на Блокс: "Създадохме този проект с амбицията да го превърнем в синоним за изключителна грижа към възрастното население и да въведем най-съвременните стандарти и практики в нашите домове и центрове. Вярвам, че ще го постигнем благодарение на екип от най-добрите специалисти, които ще се погрижат за Вас или за Вашите близки."

В напреднала фаза на строеж е модерният център за рехабилитация, който включва болница със 100 легла и център за извънболнична помощ. Амбицията е през 2021 г. в рехабилитационната болница за първи път в България да бъдат предложени технологии като антигравитационни пътеки, басейн за хидротерапия и водна бягаща пътека, както и високотехнологични роботизирани апарати за раздвижване. В подготовката и изграждането на тези услуги Блокс си сътрудничи с най-престижния център за рехабилитация в света - Шърли Райън Абилити Лаб (Shirley Ryan Ability Lab), номер 1 в САЩ през последните три десетилетия и с най-голям изследователски бюджет в света в тази област. Проектът на сградата е дело на водещото архитектурно студио за болници - HKS Architects.

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична Община, коментира: "Искам да поздравя екипа на Илиан Григоров и BLOCKS Health and Social Care със създаването на Център за дългосрочни и палеативни грижи в София. Безспорна е нуждата от добра среда и професионални грижи за хората, страдащи от различни заболявания. За мен е много важно, че с тази задача се ангажират не само институциите, но и бизнесът и организации, които имат опит, експертиза и желание да направят най-доброто, за да се чувстват по-добре техните пациенти. Освен от медицинска грижа, хората, настанени в социални домове, а и техните близки имат нужда от разбиране и духовна подкрепа. Изграждането на едно място на къщи за настаняване на възрастни хора от семеен тип, Хоспис, Медицински център и Център за грижа на паметта, както и модерна болница за рехабилитация гарантира добра грижа и комплексна услуга за пациентите и възрастните хора. Пожелавам успех на вашето начинание."

Снимка 509632

Целта на комплекса е да предоставя цялостно и иновативно решение в областта на рехабилитацията, дългосрочните и палиативни грижи съобразно последните световни стандарти. Блокс е изграден така, че да затвори целия цикъл от дейности и услуги, поставяйки човека в центъра на своята мисия. По-развитите медицински практики извън страната ни показват, че около 45% от хората, изписани от болница, постъпват в специализирано място за продължение на лечението. Демографските характеристики на населението у нас предполагат завишена нужда от целенасочено развитие в сферата на палиативната грижа. Около 1,5 милиона българи са на възраст над 65 години, 200 хиляди от тях са над 80-годишна възраст. Средният брой легла за дългосрочна грижа в ЕС е 750 на всеки 100 хиляди души, а в България тази цифра е едва 30. Услугите на Блокс ще се явят като естествено продължение и важен компонент от цялостната медицинска грижа.

За BLOCKS Health and Social Care:

Blocks Health and Social Care е основана през 2018 г. с цел разработване на платформа за инвестиране в услуги за рехабилитация и дългосрочни грижи в Югоизточна Европа. Услугите са разпределени в следните категории Блокс Рехабилитация, Блокс Грижи за възрастни, Блокс Грижа за паметта, Блокс Хоспис, Блокс Домашни грижи и Блокс Медицински център. Зад изграждането на модерния комплекс стои мажоритарният собственик Darzalas Capital - инвестиционна компания със седалище в Люксембург, създадена да инвестира в здравеопазването и свързаните със здравеопазването бизнеси в Югоизточна Европа. Наскоро компанията придоби 89,9% от акциите на Центъра за медицинска рехабилитация Filoktitis, най-голямото частно заведение от този тип в Атина, Гърция.