Инвестициите на Nestle България през 2019/2020 г. възлизат на 35 милиона лева, като по-голямата част от тях са във фабриката, която се намира в София. Това заявиха от Nestle България на годишната среща по повод постиженията на компанията на локално и световно ниво. Само през тази година във фабриката са инвестирани 23 милиона лева, стана ясно от пресконференция на компанията днес.

Компанията влага 10 милиона лева в друга Kit Kat линия, където подновява технологията с цел производство на още по-иновативен продукт. Инвестиция от 1 милион лева осигурява обновяване на дигиталната мрежа.

В компанията са създадени и нови позиции като технически оператор, изискващ специфични умения, свързани с управлението на машините.

Основният продукт, произвеждан във фабриката, е световноизвестния бранд Kit Kat, който се прави изцяло с българско брашно, преработено в български мелници.

Във фабриката в София се произвеждат 2,5 милиона барчета Kit Kat на ден и 500 милиона годишно. Едната от двете производствени линии на Kit Kat произвежда 750 барчета всяка минута, което по 1 милион барчета на ден. Другата линия произвежда 1100 барчета на минута.

"Производствените линии изискват постоянна поддръжка и обновление. Ние непрекъсната инвестираме във фабриката и уменията на нашите служители и в благоприятни за природата технологии", казва Сара Вуйтене, менидръж на фабриката.

Компанията оперира с над 1000 артикула на местния пазар в седем продуктови категории. Фабриката доставя продукти за 35 държави, включително Южна Корея, Мексико, Катар, Южна Африка. 95% от продукцията е за износ.

"Посоката, към която се стремим е да запазим производството и да го развиваме на челни позиции в Европа", заяви Петър Стоилов, изпълнителен директор на Nestle България.

Компанията продължава активната работа в социално отговорните си каузи за активен начин на живот, младежка заетост и отговорност към природата. Част от инициативите са кампанията "Живей активно", "Нестле се нуждае от младите хора" и др., казват още от Nestle България.

За Nestle България

Nestle е световен лидер в производството на храни и напитки в света.  Фабриката в България е основана от Стефан Тодоров в началото на 20-ти век и опразнува 80-годишнината си миналата година. Nestle купува фабриката през 1944 година, когато започва и историята на компанията в България. В момента в компанията у нас работят 1060 души, като голяма част от тях са във фабриката - 570 служители, повечето от които са под 29 години.

"Нестле винаги е подкрепяла младите хора в България, осигуряваща им възможност за добре платена работа и мотивация да останат в родината си", заяви посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен.

Годишните приходи на компанията в световен мащаб са 5,5 млрд. франка. В Nestle работят общо 328 000 служители.

През октомври от Nestle съобщиха, че изтеглянето на инвестиции и международната търговия намаляват продажбите с 12,9%. Общите отчетени продажби за първите девет месеца на тази година намаляват с 9,4% до 61,9 млрд. швейцарски франка (9-те месеца на 2019 г.: 68,4 млрд. швейцарски франка).