"Nеxt.е.GО" възнемерява да строи иновативен завод за сглобяване на електрически автомобили "e.GO" в Ловеч. Това стана ясно от писмо на директора на РИОСВ инж. Зорница Йоткова до кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова от 23 май 2022 г., според което в РИОСВ - Плевен е постъпило инвестиционно предложение от "НЕКСТ.Е.ГО.БЪЛГАРИЯ" АД Ловеч.

От него става ясно, че бъдещият завод ще се намира в имот, намиращ се в "Индустриален парк БАЛКАН", разположен в Северната промишлена зона на Ловеч. Площта на поземления имот на завода е 173 511 кв. м. От тази площ около 17 250 кв.м. ще бъдат предвидени за паркинг зони за служители и посетители, за контролно-пропускателен пункт на камиони, паркинг за паркиране и товарене на готовите превозни средства, паркинг с логистично предназначение и тестово изпитание и други.

През 2020 г. немската компания Next e.Go обяви плановете си да построи завод за електромобили в България, който да реализира на практика последните иновации в сферата на Автомобилостроенето.

Ето кои са най-евтините нови, употребявани и електрически автомобили в Европа през 2022 година

Ето кои са най-евтините нови, употребявани и електрически автомобили в Европа през 2022 година

Три модела на попадат в класацията Dacia

Заводът ще произвежда един от най-устойчивите градски електрически автомобили- E.GO Life, в Life X и Life Sport модели. Всички електромобили e.GO са базирани на издръжливата алуминиева пространствена рамка, облечена в рециклируема полимерна обвивка. По този начин e.GO Mobile ще революционизира производството в автомобилната промишленост, като сведе до минимум екологичния си отпечатък и повиши капиталовата си ефективност. Плановете са, строежът на фабриката ще започне през юли тази година, а първият електромобил, произведен в България, ще бъде готов в края на 2023 г.

Next.e.GO планира завод за електромобили за €100 милиона в Гърция

Германска компания иска да инвестира €100 милиона в завод за електромобили в Гърция

Масовото производство в първата база на дружеството ще започне през 2021-а

Автомобилите ще се произвеждат в модерната среда, като заводът в Ловеч ще бъде кибер-физичен близнак на този в Германия, свързан чрез 5G мрежа и с напълно автоматизирани логистични процеси.