Германската Next.e.GO, която е независим производител на електромобили в Европа, планира да отвори завод за производството на такива модели в Гърция. От компанията вече са подписали споразумение за създаването на джойнт венчър с правителството на южната ни съседка. 

Това става ясно от официално съобщение на фирмата, която през следващата година предстои да започне масово производство в първата си база, намираща се в германския град Аахен. Втората такава ще заработи в Гърция.

Според информация на местното издание Kathimerini инвестицията в завода ще бъде в размер на 100 милиона евро.

От съобщението на Next.e.GO става ясно, че компанията вече е получила необходимите разрешения за стартиране на производството на своите електромобили, като се очаква то да започне през първото тримесечие на 2021 година.

Германската компания е основана през 2015 година от проф. д-р Гюнтер Шух. Към днешна дата за тя има около 450 служители, които работят по създаването на високо ефективни и изгодни електрически модели подходящи за къси разстояния в градска среда.

През 2018 година е разработен и прототипа на автомобила e.GO Life. Моделът беше представен през април миналата година, като неговата стартова цена трябва да тръгва от 15 900 евро.

През лятото на тази година компанията се намираше в затруднено финансово положение, като поиска защита от кредитори към 1 юли. Нейният основател - д-р Шух, е създател и на компанията StreetScooter, която прави електрически ванове. През 2014 година тя беше купена от Deutsche Post, но през 2020 година преустанови дейността си.