Цените на новите, на употребяваните, а и на електрическите автомобили достигнаха рекордни нива през 2021 година. През 2022-а все още много производители и търговци все още играят на "наваксване". Проблемите с търсенето и предлагането на моторни превозни средства затрудниха закупуването на автомобил на достъпна цена. Цените по-долу отразяват текущите приблизителни средни цени на най-достъпните автомобили в Европа.

Най-евтините нови автомобили в Европа през 2022 г.

Dacia Sandero - от €10 000 до €14 000

Ще бъдете трудно да намерите по-евтина и по-надеждна нова кола от Dacia Sandero. Sandero е просторен хечбек с четири врати. Въпреки че технически е компактно превозно средство е доста просторно.

Причината, поради която Dacia може да направи тази кола толкова евтина е, че тя е направена от предимно рециклирани части. Не позволявайте фактът, че голяма част от автомобила е рециклиран, да ви възпира. Dacia Sanderо всъщност е един от най-надеждните автомобили в своя клас.

Продажбите на нови коли в Европа падат за девети пореден месец, у нас се отчита висок ръст

Продажбите на нови коли в Европа падат за девети пореден месец, у нас се отчита висок ръст

През март в Европейския съюз те намаляват още с 20,5%

Имайте предвид, че ако искате възможно най-ниската цена на колата ще липсват много функции, които може да смятате за стандартни. Електрическите прозорци отзад и климатика, круиз контрол и други интериорни функции не са включени в базовата цена.

Ако искате тези надстройки, трябва да очаквате да платите за тях. Дори когато добавите няколко персонализирани надстройки, пак ще бъде предизвикателство да намерите по-евтина нова кола в Европа.

Dacia Jogger - от 14 990 евро

Ако търсите много евтина кола, но имате нужда от малко повече място трябва да погледнете Dacia Jogger. Тя представлява 7-местен седан.

И Jogger използва рециклирани части като Sandero и също като него е много надежден. В Jogger обаче има значително повече пространство, в сравнение със Sandero.

Dacia Jogger

Източник: Dacia

Dacia Jogger

В него има по-дълъг багажник с трети ред седалки, които са подвижни, а това гарантира много просторен багажник. Колата е вдигната малко по-високо чрез малко по-висок покрив. Не е с размерите на SUV, но разполага със страхотно място за цената си.

Toyota Aygo - от 17 000 евро

Aygo е версията на Toyota на забавен малък европейски градски автомобил. Той е компактен, което е важно за европейските улици и паркинги. Колата е сравнително малка, така че не забравяйте да я тествате, за да сте сигурни, че в нея ще ви бъде удобно. 

Toyota Aygo

Източник: iStock by Getty Images

Toyota Aygo

Тойотите като марка се славят като много надеждни. Известно е също така, че имат евтини резервни части. Това позволява на повечето от техните автомобили да издържат дълго време и да струват малко за поддръжка. Според експертите Aygo е страхотен и на газ, което ще се отрази добре на портфейла ви в дългосрочен план, отбелязва Russian Vagabond.

Kia Picanto - от 17 990 евро

Kia Picanto е друг отличен компактен автомобил за европейско шофиране. Toй може да маневрира дори в тесни пространства. Освен това е оборудван със сензорна информационно-развлекателна система, която може да се синхронизира с любимите ви медийни плейъри и приложения.

Kia Picanto

Източник: iStock by Getty Images

Kia Picanto

Въпреки че Kia Picantо е компактен, той има много възможности за съхранение. Има дъска за багаж на две нива и разделно сгъваема седалка отзад, за да увеличите максимално капацитета за съхранение. Това обаче не е добра кола за по-висок човек.

Hyundai i10 - от 17 995 евро

Hyundai i10 се гордее със своята безопасност. В това отношение той получава отлични оценки на повечето тестове за безопасност. Освен това е оборудван с няколко функции за безопасност, включително асистент за дълги светлини (HBA).

Hyundai i10

Източник: iStock by Getty Images

Hyundai i10

Hyundai i10 се оказва и много привлекателен за технологично разбиращите купувачи. С неговата технология Bluelink можете да управлявате своя i10 чрез вашия смартфон или дори с гласа си. Колата разполага с най-съвременна вградена навигационна система. Въпреки че цената определено е малко по-висока от моделите на Dacia, със сигурност получавате значително повече що се касае до лукс и удобство.

Най-евтините употребявани автомобили в Европа през 2022 г

Цената на употребявана кола зависи от много фактори. Възрастта, начинът, по който е била поддържана, и средната цена при препродажба са изключително важни. Все пак има няколко марки и модели автомобили, които са популярен избор за тези, които искат да купят икономично, но надеждно употребявано превозно средство.

Volkswagen Golf - от €4000 до €20 000

Най-големият производител на коли в Европа сви продукцията с 13% през 2021-а

Най-големият производител на коли в Европа сви продукцията с 13% през 2021-а

Словакия се нареди до първинците по произведени автомобили

Volkswagen Golf е най-популярният автомобил по европейските пътища. Това означава, че винаги има огромен инвентар от употребявани Golf-ове за продажба. Тъй като има много подобни коли обявени за продан, обикновено можете да изберете точния тип използван Golf (т.е. брой километри, добавени функции, година на модела и т.н.), за да получите точно колата, която желаете.

Volkswagen Golf

Източник: Volkswagen/Edit by Lifestyle.bg

Volkswagen Golf

Volkswagen Golfs са сравнително евтини за ремонт, особено в Европа. Те също така имат солидна конструкция, която позволява на рамката и тялото да издържат изпитанието на времето. Освен това дизайнът на хечбека е вечен и ефективен.

Skoda Octavia - от €4000 до €15,000

Skoda Octavia е друга прилична опция за употребявана кола за тези, които търсят евтина употребявана кола в Европа. Octavia има по-голямо тяло от Volkswagen Golf.  Skoda Octavia често са едни от най-популярните, продавани и като нови марки автомобили и често можете да грабнете такава на разумна цена.

Skoda Octavia

Източник: autonews.ru

Skoda Octavia

Те също са произведени от Volkswagen отчасти, така че са сравнително евтини и лесни за поправка.

Най-евтините електрически автомобили в Европа за 2022 г.

Dacia Spring - от €17 890

Dacia Spring е най-новата в линията на Dacia. Тези автомобили стигнаха до пазара през последната година и вероятно ще продължат да бъдат изключително популярни с нарастващите цени на бензина.

Dacia Spring

Източник: Dacia

Dacia Spring

Въпреки че в момента е трудно да се сдобиете с тях, ако имате достатъчно късмет, цената им може да достигне до 12 500 евро, след като спечелите от  държавните стимули за покупка на подобни автомобили. Освен фантастичната цена, те имат и приличен пробег, средно около 230 км на зареждане.

e.GO Mobile - от €18 000

e.GO Mobile е малка компания за електрически автомобили, базирана в Германия, която набира скорост благодарение на стилната си марка автомобили и ниската цена. Въпреки че може да е трудно за e.GO да се конкурирас Dacia Spring има много какво да се каже за този евтин електрически автомобил.

e.GO Mobile

e.GO Mobile

Заради COVID-19 обаче новата компания трябваше да спре производството си. Известно е, че ограниченият брой автомобили, които компанията е произвела, са едновременно издръжливи и надеждни. С намирането на нови инвеститори със сигурност скоро ще има много повече e.GO по европейските улици.

VW e-UP! - от €21 424

Volkswagen e-UP направи голям фурор в Европа. Ниската му цена го прави много достъпна опция от любимия производител на автомобили в Европа. VW e-UP! Има използваема батерия 32,2kWH. Има реален пробег от 205 км при студено време и до 320 км при меко време.

VW e-UP

Източник: iStock by Getty Images

VW e-UP

Колата е с максимална скорост от 130 км/ч, което прави възможно шофирането по всеки голям натоварен път. Това е компактен автомобил, но все пак има изненадващо количество използваемо пространство в багажника.

Компанията за коли под наем Hertz ще купи 65 000 електрически превозни от Polestar

Компанията за коли под наем Hertz ще купи 65 000 електромобили от европейски конкурент на Tesla

През миналата година Polestar продаде 29 000 автомобила