Американската компания за коли под наем Hertz ще купи 65 000 електрически превозни средства от шведският производител на електрически автомобили Polestar през следващите пет години. Това съобщиха компаниите, цитирани от CNN.

Октомври 2021 г. от Hertz обявиха, че ще купят 100 000 електрически автомобили на Tesla. През миналата година Polestar продаде 29 000 автомобила, което представлява увеличение от 185% спрямо 2020 г., според данните за продажбите, които компанията публикува през януари.

Hertz планира да поръча моделът Polestar 2, един от двата автомобила на компанията, които в момента са на пазара. Моделът разполага със система, задвижвана от Android Automotive OS, която включва вградени приложения на Google и има изчислен обхват от 435 км. с едно зареждане по данни на компанията. Polestar обяви плановете си да увеличи своята гама от две коли със SUV, компактен SUV и спортен седан до 2024 г., както и Polestar O2.

През 2017 г. Polestar се отдели от Volvo и вече се утвърди като марка за електромобили. Компанията остава съсобственост на Volvo и компанията-майка на Volvo Geely.

Hertz изплува от фалита

Hertz изплува от фалита

Миналата година Hertz заяви, че ще продаде над 180 000 превозни средства от своя автопарк до края на 2020 г.

Автомобилите Polestar ще бъдат достъпни за наемателите на Hertz в Европа от тази пролет, а експлоатацията им в Северна Америка и Австралия ще започне в края на 2022 г.

Hertz разпродаде голяма част от автопарка си през лятото на 2020 г., когато пандемията доведе почти до спиране на пътуванията. През този период от време Hertz подаде молба за несъстоятелност.

Но след като пътуванията започнаха да се възстановяват, автомобилните производители започнаха да страдат от недостиг на компютърни чипове и търсенето надмина предлагането. Компаниите за коли под наем нямаха възможност да закупят автомобилите, от които се нуждаеха, за да обогатят попълнят автопарка си, защото автопроизводителите се насочиха към продажби на дребно. 

Липсата на налични коли за наем доведе до повишаване на тази услуги. Цените са се повишили с с 38% в сравнение с февруари 2020 г., точно преди пандемията да започне да засяга пътуванията в САЩ и Европа.