Около Пловдив ще бъдат изградени четири нови завода, като общата инвестиция в тях ще бъде около 30-40 милиона евро. Това заяви инженер Пламен Панчев от "Тракия икономическа зона", цитиран от "24 часа".

Новите предприятия ще бъдат разположени на територията на индустриалната и търговска зона край Пловдив. Два от заводите ще бъдат на български компании, а другите два - на чуждестранни.

Очаква се инвестициите да доведат до откриването на стотици работни места.

Едната фабрика ще бъде преработвателна, втората - текстилна, а останалите две ще бъдат в сферата на логистиката и на медицинското оборудване.

Разговорите с четирите компании са започнали още преди пандемията на новия коронавирус, като извънредната ситуация е забавила процеса. Сега обаче преговорите отново са подновени.

Очаква се до края на тази година да стартира строителството и на четирите фабрики.

Пловдив изпреварва София по нови жилищни сгради

Пловдив изпреварва София по нови жилищни сгради

Спрямо миналата година РЗП на новите жилищни сгради намалява с 15,4%

"Догодина обаче може да се отвори голяма дупка в инвестициите, ако през следващите месеци не се появят и други предприемачи, с които да започнем разговори", коментира още инж. Панчев.

За последните 25 години в "Тракия икономическа зона", която обхваща 9 общини в Пловдивска област, са изградени повече от 180 завода. Част от тях участват в клъстера в зоната. В него членуват и университети от вторият по големина български град, като идеята е учебните програми на заведенията да бъдат адаптирани към нуждите на бизнеса и младите хора да излизат подготвени за пазара на труда.

От 15 септември тази година възпитаници на 4 учебни заведения ще посещават обучителния център на индустриалната и търговска зона, където ще придобиват теоретични и практични умения. Програмата ще се осъществява за период от 2 години. На финала същите ще бъдат изпитвани от специалисти от предприятията и ще получават сертификати, които впоследствие ще им помогнат за намиране на работа във фабриките край Пловдив.

Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа

Как Schneider Electric избра Пловдив за най-умната си фабрика в Източна Европа

Инж. Мария Топчийска, изпълнителен директор на предприятието, пред money.bg