От самото начало на програмата за защита на доходите (PPP) тя се оказа проядена от грешки и уязвима на много манипулации. Първоначално за средствата, насочени към малките и средните фирми, се насочиха огромни корпорации, а в последствие се разкри, че фалирали компании се дерегистрират от процедурата по несъстоятелност, за да получат грант, след което банкрутират отново.

Но новите разкрития са най-парадоксалните до момента, защото идват на фона постоянното обтягане на отношенията между САЩ и Китай. Според изследване на консултантската компания Horizon Advisory между 192 и 419 млн. долара от PPP са били насочено именно към 125 притежавани от китайската държава фирми, опериращи в Щатите, посочват от Zero Hedge.

Нещо повече, анализаторите откриват, че някои от китайските компании работят пряко с народната армия на страната. По този начин на практика с едната ръка администрацията на Тръмп санкционира бизнеси, които изнасят данни и партнират с китайската армия, а с другата директно ги финансира.

Още измами за държавно финансиране: Фалирали компании получават кредити

Още измами за държавно финансиране: Фалирали компании получават кредити

Това са поредните измами с програмата за защита на покупателната способност в САЩ

Рецепиентите на средствата са фирми от различни сектори на икономиката, включително аерокосмическата и фармацевтичната индустрия, производители на полупроводници и други. "Финансирането им чрез програмата PPP вероятно е спасила част от техните работни места в САЩ, но за сметка на местния малък бизнес", посочват от Horizon Advisory.

Според анализа, правителствената програма не е била единствената възможност за финансиране в условията на криза за много от китайските компании в САЩ. От консултантската компания изтъкват, че те са можели да се обърнат към капиталовите пазари например, за да получат средства.

При това, някои от тях са получили по над 1 млн. долара кредити, които при определени условия могат да се превърнат в грантове, т.е. няма да се налага да бъдат връщани на финансовото министерство.

Малките бизнеси съдят банките в САЩ заради държавните кредити

Малките бизнеси съдят банките в САЩ заради държавните кредити

Парите на програмата за защита на доходите вече се изчерпаха

Сред най-големите получатели на средствата а фармацевтичната Dandreon, на която са отпуснати между 5 и 10 млн. долара. Тя е собственост на китайската инвестиционна компания Nanjing Xinbai, която от своя страна се управлява от технологичен конгломерат, свързан с Китайската комунистическа партия.

Компанията за изкуствен интелект CloudMinds Technology е получила до 2 млн. долара финансиране, а тя е поделение на пекинската CloudMinds, която по-рано беше включена в черен списък на търговското министерство заради връзките си с китайската армия. Aviation Industry Corp., China Aerospace Science and Industry и China North Industries Group (Norinco) също са свързани с китайската армия.