Първата в света атомна електроцентрала (АЕЦ) със спектрално регулиран реактор ще бъде построена в Русия, в района на Мурманск, и ще започне да произвежда електроенергия през 2035 година.

Колската АЕЦ-2 (ще се намира също на Колския полуостров) ще бъде построена на няколко километра от съществуващата АЕЦ близо до град Полярни зори, съобщават от Колската АЕЦ-1 (КАЕС), пише ТАСС.

"До 2035 г. на няколко километра от КАЕЦ ще се изгради КАЕЦ-2 и ще даде първия ток - нова АЕЦ с реактор на спектрално регулиране. Засега в света няма такива технологии, които да осигурят на индустрията практически неизчерпаема електроенергия", се казва в съобщението.

От кои държави САЩ купуват уран за своите АЕЦ

От кои държави САЩ купуват уран за своите АЕЦ

95% от използвания уран е от внос

Отбелязва се, че такива реактори ще направят възможно повторното използване на ядрено гориво, и работейки заедно с реактори на бързи неутрони, ще направят възможно "затварянето" на ядрения горивен цикъл.

Колската АЕЦ, която се намира в района на Мурманск, е генерирала повече от 460 милиарда kWh електроенергия, за 50 години през които работи. Енергоблок №1 на Колската АЕЦ започва работа на 29 юни 1973 г. Колската АЕЦ още е източник на електроенергия за района на Мурманск и северната част на Карелия. Делът на произведената от нея електроенергия в енергийния баланс на Арктика е около 60%.

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Включени са и задграничните проекти на двете страни лидери в ядрената енергетика