Понастоящем две държави извършват общо почти 70% от проектирането и строителството на ядрени реактори в света. Това са Русия и Китай, които разширяват присъствието си в областта на ядрената енергетика в света. Това съобщи вчера водещото японско бизнес издание Nikkei, което анализира данни от Информацинния център по електроенергетика на Япония.

Към момента в света се строят или проектират общо 110 ядрени реактора от трето поколение, които отговарят на повишените изисквания за безопасност след аварията в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна.

Доставките на руско ядрено гориво скочиха през 2022-а, САЩ са сред големите купувачи

Доставките на руско ядрено гориво скочиха през 2022-а, САЩ са сред големите купувачи

България също е купила ядрено гориво от "Росатом"

Китай се занимава с проектиране и строителство на 46 атомни реактора, следван от Русия - с 30. Заедно те държат дял от 69%от световния пазар в тази област.

Въпросните реактори се намират както в дете страни, така и в други държави. По-конкретно, 33 реактора се строят или се планира да бъдат построени извън тези две страни.

Русия има най-много "чуждестранни реактори" - 19, следвана от Китай - с 14 броя. И въпреки нарастващата съпротива от страна на Европа и САЩ заради ситуацията около Украйна, Русия запазва глобално влияние в ядрената енергетика, отбелязва японското издание.

Защо Китай се отказа от строителството на плаваща АЕЦ

Защо Китай се отказа от строителството на плаваща АЕЦ

Проектът е готов и е предвиден за Южнокитайско море, но не получи одобрение от властите

В тази връзка Nikkei изброява редица успешни руски проекти, като строителството на атомната електроцентрала "Акую" в Турция и АЕЦ "Eд-Дабаа" в Египет. Китай от своя страна засилва позициите си в атомната енергетика на Пакистан и планира да построи АЕЦ в Аржентина.

От друга страна, в САЩ, Европа и Япония след аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г., предизвикана от земетресение и цунами, строителството на нови ядрени реактори беше отложено, а при развитието на ядренана енергетика възникнаха някои спънки.

На каква сума възлизат задграничните проекти на "Росатом"

На каква сума възлизат задграничните проекти на "Росатом"

Поръчките са за период от 10 години