Износът на руско ядрено гориво и ядрени технологии скочи с 20% през 2022 г., пише Bloomberg, позовавайки се на данни на Кралския обединен институт за отбранителни изследвания (RISU) във Великобритания. При това, институтът не е взел предвид доставките на ядрено гориво за страни под санкции, като Иран.

А покупките от страните от ЕС като цяло са се повишили до най-високото ниво от три години насам. Така например, през миналата година са закупили ядрено гориво от "Росатом" - Чехия, България, Унгария и Словакия.

За руския ядрен отрасъл от голяма важност са и доставките за Индия и Китай.

"Росатом" ще произвежда оборудване за най-мощния в света атомен ледоразбивач

"Росатом" ще произвежда оборудване за най-мощния в света атомен ледоразбивач

Дължината на бъдещия атомен кораб е 209,2 м, с максимална ширина 48 метра

Bloomberg отбелязва, че "Росатом" доставя около 20% от обогатения уран, необходим за работата на 92 реактора в САЩ.

В Европа руското ядрено гориво е необходимо на атомни централи, които осигуряват електроенергия за около 100 милиона жители. В тази връзка, големото нарастване на доставките се обяснява, наред с други неща, и поради малката конкуренция.

"Руската ядрена индустрия е напълно независима по отношение на технологична компетентност", коментира Алексей Лихачов, ръководител на държавната корпорация "Росатом". По думите му, експортните планове на държавната "Росатом" няма да намалеят през тази година, но стои въпросът дали ще бъдат изпълнени изцяло.

"Росатом" ще строи АЕЦ специално за "Газпром"

"Росатом" ще строи АЕЦ специално за "Газпром"

Възможно е изграждането на нова АЕЦ в Западен Сибир