Руската компания "Атоменергомаш" (инженерно и машиностроително подразделение на "Росатом") ще произвежда уникално оборудване за най-мощния ледоразбивач в света "Лидер". Подписано е съответното споразумение с корабостроителния комплекс "Звезда" (намиращ се в Приморския край) където се строи ледоразбивачът, съобщават от "Атоменергомаш" (АЕМ), цитирани от ТАСС.

В рамките на договорите ще бъдат произведени и доставени компоненти, които преди това не са били произвеждани в Русия, например витлов вал с дължина 18 м с витло с диаметър 7,5 м и тегло 107,5 тона и бутален тип кормилна уредба с подобрени характеристики. Оборудването ще се произвежда в специализирано предприятие (клон на "Атоменергомаш"), занимаващо се с производство и доставка на елементи от задвижващия комплекс за кораби с различно предназначение и клас.

"Поради уникалните характеристики на теглото, размерите и мощността на новия - и най-мощен в света - руски ледоразбивач "Лидер", АЕМ ще трябва да си сътрудничи с други предприятия за производството на отделни компоненти на оборудването", каза Владимир Аптекарев, директор по корабостроене в АЕМ.

Атомният ледоразбивач "Лидер" (проект "10510") ще стане най-мощният ледоразбивач в света. Дължината на бъдещия атомен кораб е 209,2 м, с максимална ширина 48 метра. Общата му водоизместимост е над 71 хил. тона. В съответствие с техническото задание, ледоразбивачите от този проект ще могат да преодоляват по време на движение с минимална скорост, лед с дебелина най-малко 4 метра.

"Лидер" ще бъде оборудван с два реактора "РИТМ-400" с мощност 315 MW. Интегриран доставчик на атомната част от оборудването на кораба е друго предприятие на "Росатом", намиращо се в Нижни Новгород.

Основната задача на ледоразбивачите от клас "Лидер" ще бъде осигуряването на целогодишно плаване по Северния морски път и провеждането на експедиции в Арктика. Главният атомен ледоразбивач по проекта "10510" е наречен "Россия".

"Росатом" ще строи първата ядрена централа в Узбекистан

"Росатом" ще строи първата ядрена централа в Узбекистан

Площадката за изграждането на централата е одобрена от международните експерти