Фармацевтичният гигант Pfizer започва нова програма за обратно изкупуване на акции в размер на 10 млрд. долара и повишава тримесечния си дивидент, съобщиха от компанията.

Обратното изкупуване на акциите на Pfizer е в допълнение към оставащите 6.4 млрд. долара под настоящото разрешение, съобщиха от компанията. Производителят на лекарства увеличи дивидента си за първото тримесечие до 34 цента на акция от сегашните 32 цента.

Ценните книжа на компанията нараснаха незначително във вчерашната търговия, достигайки 37.35 долара - най-високата стойност от близо година и половина.

С програмата за обратно изкупуване на акции, компанията се присъединява към няколко други американски дружества, сред които са Boeing Co, Anthem Inc и Bank of America.

Съобщението на Pfizer идва преди дългоочаквания законопроект на администрацията на Тръмп да намали данъците в САЩ. Това е първата драстична промяна в данъчната система на страната за първи път от повече от 30 години.

Тръмп и лидерите на републиканците прогнозират, че намаляването на данъците ще насърчи американските компании да инвестират повече, като стимулират икономическия растеж.