България остава в състезанието за новия завод на Volkswagen, но ако германският концерн избере Турция, страната ни започва преговори с южнокорейската Hyundai, заяви пред "24 часа" министърът на икономиката Емил Караниколов.

По думите му, през 2017 г. България е изпратила предложения за партньорство на двата големи автомобилни бранда. VW са се отзовали първи и са започнали преговори, а тези с Hyundai все още са на начален етап. Очаква се през есента представители на държавата на пътуват до Южна Корея. "Надявам се, че ще има реално обявени инвестиции", казва той.

Караниколов посочва още, че в автомобилния сектор в България има 250 компании, в които са заети 65 хил души. "Преди десетина дни с автомобилния клъстер бяхме на среща при премиера Бойко Борисов и си поставихме цели да удвоим размерите в бранша - с около 120 000 заети в сектора и около 500 компании", заявява министърът. И допълва, че дори VW да не избере България, "аз съм сигурен, че много от дистрибуторите и подизпълнителите на компанията ще дойдат и у нас, предвид, че сме в ЕС и че имаме добри условия".

Караниколов казва още, летището в Доброславци е бил един от терените, предложен на Volkswagen. От концерна обаче не го одобрили заради липсата на достатъчно водоснабдяване.

Държавата обаче не се отказва от разработване на терена. На него ще бъде изградена писта за тестване на автономни автомобили.

Министърът съобщи още, че към България има две запитвания за изграждане на завод за батерии за електромобили. "На едната компания, която е по-напреднала в развитието на проекта си, бяха предложени пет терена. Преди два дни изпратиха писмо, че са се спрели на три и искат допълнителни анализи", казва той.

Тази седмица в София е бил и изпълнителният директор на холандския конгломерат Philips, които също имат интерес към завод за електромобили, електробуси и батерии.