Президентът на Руската федерация Владимир Путин фактически е одобрил проекта за изграждане на автомобилен мост през река Лена, като е възложил на правителството да подготви предложения за неговото финансиране. Това пише деловото издание "Комерсанть" позовавайки се на свои източници.

По-рано през ноември президентът Путин сложи резолюция "Ситуацията е узряла за изпълнение" върху писмо от шефа на Республика Саха (Якутия). В него Айсен Николаев поиска да се отпуснат пари за изграждането на моста от бюджета, казва информиран източник на "Комерсант".

Изграждането на трикилометров мост с 11 километра подходи към транспортното съоръжение в Якутск към момента се оценява на 83 милиарда рубли с ДДС (около 1,35 млрд. долара, при курс 63,7 рубли за долар, бел. ред.), пише изданието. Проектът предвижда отпускане на капиталова помощ от 54 милиарда рубли от федералния и регионалния бюджет, както и участието на частен инвеститор. Николаев съобщи, че преговорите с потенциални инвеститори вече са започнали.

Ако решенията за държавно финансиране на строителството бъдат взети бързо, мостът ще бъде построен до 2025 г., се казва в писмото. Според Николаев мостът ще увеличи целогодишната транспортна достъпност за населението на Якутия от 20,9% през 2018 г. на 70%, ще увеличи БВП на Якутия с 2,5-3% и ще намали годишните разходи за скъпите северни доставки с 4,1 милиарда рубли.

Предвижда се леките автомобили за преминават по моста безплатно, останалите транспорти средства ще трябва да плащат от 1000 до 4000 рубли.

Снимка 453304

Източник: Wikipedia

Изграждането на моста Якутия договори с Министерството на транспорта в края на 2012 година, проведен бе търг за неговото строителство. След това, през декември 2014 година "Росавтодор" съобщи, че строителството на моста се отлага за 2020 година.

Столицата на републиката - град Якутск, с население над 300 хиляди жители е единственият от най-големите градове в Русия, който няма целогодишен транспортен достъп до федералната пътна мрежа. През зимата колите отиват в града по зимен път, през лятото - чрез ферибот. 152 дни в годината няма стабилна комуникация между източна и западна Якутия.