Руската банка ПСБ отпусна кредит на фирма в злато - в обем над 100 килограма, съобщавт от кредитната институция, която е от големите в страната.

"ПСБ предостави първия заем в злато и то на златодобивно предприятие, намиращо се в Забайкалския край. Заемът е за период от една година и надхвърля 100 кг от благородния метал", се казва в изявлението, без да се уточнява името на компанията получател на "златния" кредит, пише Прайм.

Хонконг измества Дубай като най-големия център за търговия със злато в Русия

След Лондон и Дубай, руското злато има нов световен център за търговия

А западните санкции продължават

От банката отбелязват, че обслужването на лихвените плащания, както и погасяването на главницата по заема, също ще се извършват в злато. А това е особено интересно и удобно за предприятие с дейност в сферата на благородните метали, тъй като позволява на кредитополучателя да осигурава финансовата стабилност на фирмата, независимо от колебанията в цените на златото.

По думите на директора на отдела за инвестиции и сложни финансовиоперации в ПСБ Никита Душкин, развитието на алтернативни форми на финансиране е основен елемент от стратегията на банката, насочена към търсене и създаване на нишови продуктови и географски конкурентни предимства. Той добавя, че банката ще продължи активно да развива фирмено финансиране в злато през следващата година.

Киргизстан изнася все повече злато, а икономиката й нарасна с 50% за 3 години

Бившата съветска република, която продава тонове злато на Швейцария и печели все по-добре от това

Износът се е увеличил 115 пъти само за една година