След като трябваше да напусне Лондон заради войната в Украйна, руската търговия със злато се пренасочи към Дубай. Днес обаче пак сменя мястото, като новият най-голям център за търговия на руско злато става Хонконг, съобщава Bloomberg. Градът отдавна е ключов за златните кюлчета, влизащи в континенталната част на Китай.

Страната е най-големия потребителски пазар в света, но от април тази година руските доставки растат. В Хонконг са били внесени 68 тона руско злато, което е четири пъти повече, отколкото през цялата 2022 година.

Пренасочването към Хонконг бе водено от американските санкции срещу водещите руски добивни компании, както и от удара на властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) срещу незаконната дейност на пазара на злато, коментират експерти. Всичко това подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Западът в борбата с ограничаването на източниците на финансиране за руската военна машина.

Почти 6000% скок на износа на руско злато към ОАЕ

Почти 6000% скок на износа на руско злато към ОАЕ

Намира ли си през Емирствата път към западните пазари?

Преди войната в Украйна почти цялото злато, което се изнасяше от Русия, която е втората по големина миннодобивна страна в света, се изпращаше към трезори в Лондон - центърът на международната търговия с благородния метал. Военната инвазия на Москва обаче превърна руското злато в табу, дори още преди официално да има забрана за внос в страните от Г-7 и ЕС.

Снимка 557402

Когато руското злато бе блокирано извън Лондон, новият дом на руското злато стана Дубай - ключов транзитен център за кюлчета, пращани на близкоизточните и азиатски пазари. Дубай се оказа първоначалният печеливш.  Русия изпрати 96,4 тона злато за ОАЕ през 2022 година, което я превърна в най-големия доставчик за страната. 

След това обемите значително намаляха, което отчасти се дължи на регулаторната чистка, след като страната беше добавена към списък за наблюдение от международния регулатор за борба с прането на пари - Financial Action Task Force. Банковите преводи в ОАЕ са обект на увеличаващ се надзор, а плащанията в брой се наблюдават чрез задължителна държавна база данни, което направи плащанията към руски износители по-трудно.

Някои базирани в Дубай купувачи вече са започнали да пренасочват покупки през Хонконг, показват предварителни данни от компанията за наблюдение на търговията ImportGenius. 

На този фон миналата седмица Великобритания издаде нов кръг санкции срещу компании, свързани с руската търговия със злато, включително базираната в Дубай Paloma Precious DMCC, за която се съобщава, че е внесла кюлчета за $300 милиона. В същото време Китай даде ясен сигнал, че иска да стимулира търговията си с Русия, подчертавайки сближените връзки между лидерите на двете страни. Пекин осигури дипломатическа и икономическа подкрепа за Москва, която помогна за смекчаване на ефектите от западните санкции, като днес именно Китай е най-големият вносител на руски изкопаеми горива.

А хонконгската компания VPower Finance Security, която придвижва пари и благородни метали за някои от най-големите китайски финансови институции, се превърна в ключов играч при обработването на новополученото злато от Русия. Поне засега.

Русия си върна първенството на най-голям доставчик на петрол за Индия и Китай

Русия си върна първенството на най-голям доставчик на петрол за двете страни в света с най-многобройно население

Тя изпревари Саудитска Арабия