Русия отново си върна лидерството при доставките на петрол за Китай и Индия, двете страни в света с най-многобройно население. За септември вносът на руски петрол представлява 19% от общия внос на енергийната суровина за Китай, и 36% - за Индия. Това се казва в доклад от ноември на анализатори от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), пише Лента.ру.

По този показател Русия успя да изпревари основния си конкурент - Саудитска Арабия. На китайския пазар близкоизточната държава стигна само до второ място, с дял от 14% от общия обем на вноса на петрол от Китай. Малайзия се оказа на трето място, с малко над 11% от общия внос на нефт в Китай (втората икономика в света, след САЩ).

Колко средства икономиса Индия от вноса на евтиния руски петрол

Колко средства икономиса Индия от вноса на евтиния руски петрол

Страната тази година стана най-големия купувач на нефт от Русия

Що се отнася до индийския пазар, Русия затвърди лидерството си в още по-голяма степен. Дяловете на най-близките конкуренти на Руската федерация - Ирак и Саудитска Арабия - за септември имат само по 20% дял в общия внос на петрол в Индия. При това експертите уточняват, че Русия най-вероятно ще е лидер по отношение на износа на петрол за Индия за цялята година.

В същото време и двата световни потребители на петрол - Индия и Китай - през септември са намалили обема на вноса на тази суровина. При Китай показателят е намалял с 11% спрямо августовската стойност, до 11,2 милиона барела на денонощие. А при Индия намалението на вноса на петрол през септември е с 4%, до 4,3 милиона барела на денонощие, се уточнява в доклада на ОПЕК.

В Индия ще строят най-големия в света интегриран комплекс за соларна и вятърна енергия

В Индия ще строят най-големия в света интегриран комплекс за соларна и вятърна енергия

Какъв ще е капацитетът на проекта, който ще се реализира от Adani Group?