От началото на 2023 г. досега Индия е икономисала от покупки на руски суров петрол около 2,7 милиарда долара, възползвайки се от по-ниските цени на руската суровина поради западните санкции. Посочената сума съобщава Reuters, позовавайки се на данни на индийските власти и собствени изчисления.

Индия тази година стана най-големият купувач на петрол от Русия, заменяйки Европейския съюз. Увеличаването на вноса от Русия позволи на Индия рязко да намали покупките от Близкия изток.

През първите девет месеца на 2023 г., Индия е закупила общо 69,06 милиона тона руски петрол, или 1,85 милиона барела на ден, според данни на Министерството на търговията на страната.

Основната стока, която Индия изнася за Русия

Основната стока, която Индия изнася за Русия

Вносът обаче многократно превишава износа

Средната цена за този период е 525,6 долара за тон (около 75 долара за барел), включително разходите за доставка и застраховка.

За сравнение, средната цена на петрола, доставен от Ирак за същия период, е 564,46 долара за тон. Така Ирак остана на второ място в "списъка" на износителите на нефт за Индия, а Саудитска Арабия зае трето място.

Спестените от внос на евтин нефт средства помогнаха на националната икономика и отслабиха натиска на търговския дефицит на Индия, коментират експерти.

Коя ще е третата икономика в света след 4 години

Коя ще е третата икономика в света след 4 години

Прогнозата на JPMorgan