Търговският оборот между Русия и Индия е нараснал през първата половина на 2023 г. почти 2,9 пъти - до 33,5 млрд. долара - спрямо същия период на 2022 г. ($11,5 млрд.). Показателят се доближи до обема на търговията за цялата минала година (35 милиарда долара). Това показват публикуваните данни от Министерството на търговията на Индия, съобщи "Ведомости".

През тази година Русия стана вторият по големина на стокооборота търговски партньор на Индия (след Китай), както и най-големият й доставчик на петрол (на занижени цени).

Почти целият ръст на взаимната търговия се дължи само на увеличаването на износа от Русия за Индия. През първото полугодие вносът на руски стоки в Индия практически се е утроил на годишна база, достигайки до 31,5 млрд. долара, от които делът на нефта и петролните продукти възлиза на 25,2 млрд. долара, т.е. около 71% от целия износ на Русия за Индия.

Вносът на индийски стоки в Русия за посочения период също се е увеличил - със 70% на годишна база, но до ниво от 1,9 милиарда долара.

Петте страни най-големи износители за Индия

Петте страни най-големи износители за Индия

Голямата (очаквана) изненада е Русия

Основният вид стока (като дял във финансово изражение), която Индия изнася за Русия, са лекарствата, чиято обща стойност за шестте месеца на 2023 г. възлиза на 184 милиона долара.

Така огромният търговски дефицит на Индия с Русия, който възникна след началото на военния конфликт през пролетта на 2022 г. - поради пренасочването на руските доставки на петрол от Европа - продължи да расте. Той е нараснал практически колкото увеличението на търговията между двете страни - около 3 пъти, възлизайки на над 29 милиарда долара.

Индия увеличи вноса на руски петрол 11 пъти

Огромната страна, която увеличи вноса си на петрол от Русия 11 пъти

Това стана за първите 5 месеца на 2023 г., спрямо същия период на миналата година