За периода от януари до май 2023 г., Русия е доставила почти 37 милиона тона петрол на Индия, което е почти 11 пъти повече, отколкото през същия период на миналата година. Това съобщи "Ведомости", позовавайки се на статистика от индийското Министерство на промишлеността и търговията. За цялата 2022 г. Индия е внесла общо 33,4 млн. тона руски петрол.

На второ място (с голяма разлика след Русия) по доставки на петрол за Индия е Ирак, който е изнесъл 21,4 милиона тона петрол за петте месеца, а трета по показателя е Саудитска Арабия (17,5 милиона тона).

Индия стана основен потребител на руски петрол след началото на военните действия в Украйна и продължава да е такъв, но през юни и юли се наблюдава леко намаление на нейния внос на петрол от Русия, показват данни на Kpler.

Анализатори, запитани от "Ведомости" отбелязват, че това е следсвие от общото намаление на износа на нефт от Русия, като част от сделката на ОПЕК+ (в началото на юни страните-членки на организацията се споразумяха да удължат доброволното ограничаване на добива на петрол до края на 2024 г., като за Русия намалението е с 500 хиляди барела на денонощие).

Русия стана и най-големият доставчик на петрол за Индия

Вторият по общ обем износител на стоки за Индия, стана и най-големият й доставчик на петрол

Цената обаче е с около 15% по-ниска от тази на другите доставчици

Освен това, експертите отбелязват и спада на цената на руския петрол за Индия: за юни цената на барел Urals (вкл. разходите за превоз) е намаляла с 3% спрямо май, до 68,17 долара, казва анализаторът от крупната финансова група "Финам" Александър Потавин. За сравнение, през май един барел руски петрол за Ню Делхи е струвал 70,17 долара, а година по-рано - 100,48 долара, съобщи по-рано Blooomberg, позовавайки се на индийското Министерство на промишлеността и търговията.

По данни на руското Министерство на финансите, средната цена на Urals през юни е била 55,28 долара за барал, което е с близо 40% по-малко от юни 2022 г. (87,25 долара за барал).

Индия не се присъедини към санкциите спрямо Русия заради военните действия в Украйна, но обеща да не превишава "тавана" на цената на руския петрол от 60 долара за барел ("таванът" на цената не включва: разходите за транспорт, за товаро-разтоварни работи, митническите процедури и застраховки).

Средната цена на руския петрол за юли превиши "тавана" от $60 за барел - за първи път

Средната цена на руския петрол за юли превиши "тавана" от $60 за барел - за първи път

Средната цена за 7-те месеца обаче е под "тавана"