Ръст от 5823% винаги привлича вниманието, особено ако става дума за злато. По-точно, десетки тонове злато с произход Русия и дестинация Обединените арабски емирства. В свое разследване "Ройтерс" установи, че Москва е намерила нови пазари за скъпоценния си метал, след като западните държави наложиха санкции. Остава обаче въпросът дали златото не си намира път именно към старите най-големи купувачи.

Контекст: Традиционно руското злато се изнасяше в Лондон - глобален център за търговия и съхранение. След инвазията в Украйна обаче това се промени. Лондонската пазарна асоциация за скъпоценни метали забрани търговията с руски кюлчета, направени след 7 март 2022 г., а през лятото на миналата година последователно Великобритания, ЕС, Швейцария, САЩ, Канада и Япония забраниха вноса на руско злато.

Турция запазва статута си на най-големия купувач на злато в света през януари

Турция запазва статута си на най-големия купувач на злато в света през януари

Kато цяло централните банки по света добавят 31 тона злато към своите резерви през януари, което с 16% увеличение на покупките от декември

Детайли: Според митническите данни Москва бързо е намерила нови пазари за своята продукция - държави, които не са наложили санкции.

Само в ОАЕ от началото на войната в Украйна са влезли 75,7 тона руско злато за 4,3 млрд. долара - срещу едва 1,3 тона година по-рано.

На второ и трето място са Турция и Китай с по около 20 тона.

Снимка 619575

Източник: iStock

Общо трите държави са получатели 99,8% от изнесеното руско злато през проследения период.

Покупките на злато от централните банки скочиха 2,5 пъти, кои са най-големите купувачи и продавачи

Покупките на злато от централните банки скочиха 2,5 пъти, кои са най-големите купувачи и продавачи

Централната банка на наша съседна държава обяви най-голямата покупка през 2022 година

Важен детайл е, че според консултантската компания Metal Focus страната е добила 325 тона злато през 2022 г., което означава, че огромно количество или е останало в Русия, или я е напуснало в рамките на транзакции, които не са регистрирани.

От друга страна: Експерти предупреждават, че има голям риск така внесеното на "неутрална територия" руско злато да бъде претопено и да се скрие произхода му, за да може да бъде продадено на американските и европейските пазари.

Според мениджър от една от компаниите в ОАЕ, внесли голямо количество от благородния метал от Русия, цената му е била намалена и освен това по-голямата част от него е отишла именно за претопяване.

Снимка 619574

Източник: iStock

Важна подробност е, че някои от тези фирми са подразделения на европейски компании, но според законодателството това не означава задължително, че не могат да работят с руско злато, коментира пред "Ройтерс" юрист, специализиран в подобни казуси.

Руснаците са закупили рекордно количество злато от банките през 2022-а

Руснаците са закупили рекордно количество злато от банките през 2022-а

Общият обем кюлчета, продаден на гражданите може да достигне 64-67 тона

Още нещо: Официално властите в Емирствата категорично отричат да нарушават санкционния режим. Свързаната с Emirates Group компания Transguard обяви, че вече не предоставя логистични услуги, свързани с руско злато - след като е имала участие в обработката на пратки за 820 млн. долара.

Официална Турция отказва коментар, а китайското МВнР заяви, че сътрудничеството с Русия "трябва да бъде свободно от смущения и изнудване от трети страни".