През 2022 г. гражданите на Руската федерация са купили рекордно количество физическо злато от банките. Пет от 13 системно значимите банки - Сбербанк, ВТБ, Промсвязбанк (ПСБ), Московска кредитна банка (МКБ) и Тинков банк - са продали общо 57 тона благороден метал, става ясно от отговорите на техни представители, пише деловото издание Ведомости.

Това количество надхвърли прогнозите на Министерството на финансите: заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев очакваше, че хората ще купят около 40-50 тона за година, докато през 2021 г. руснаците са закупили само 6 тона от благородния метал.

Оксана Лукичева, анализатор на стоковите пазари в "Открити инвестиции", предполага, че общият обем на цялото злато, продадено на гражданите през 2022 г., може да бъде 64-67 тона.

Страхът от рецесия и изоставянето на долара като актив ще подкрепят търсенето на скъпоценния метал и през тази година.

През 2023 г. вниманието на инвеститорите към кюлчетата ще остане на високо ниво в условията на висока инфлация, както и на фона на стесняване на капиталовия пазар, казва Евгений Береснев, заместник-ръководител "Продажби на инвестиционни продукти в частното банкиране".

Физическото злато изпълнява функцията на защитен актив - позволява ви да спестявате пари в дългосрочен план, но не и да увеличавате спестяванията. През 2023 г. вниманието на инвеститорите към кюлчетата ще остане на високо ниво в условията на инфлация, липсата на ДДС, както и на фона на стесняване на капиталовия пазар, смята Береснев, цитиран от finmarket.ru.