Турция е купила 23 тона злато през януари, което я прави най-големият купувач на благородния метал сред централните банки в световен мащаб за периода.

Страната към момента притежава 565 тона злато, което е най-високото ниво в историята, според данни на Световния съвет по златото, цитирани от Bloomberg.

Kато цяло централните банки по света добавят 31 тона злато към своите резерви през януари, което с 16% увеличение на покупките от декември.

Китайската народна банка и Националната банка на Казахстан са на второ и трето място по най-много закупено злато, добавяйки съответно 15 тона и 4 тона.

Турция, която закупи най-много злато през миналата година, се налага да намали покупките му сега

Страната, закупила най-много злато през миналата година, се налага да намали покупките му сега

Това се свързва с опустошителното земетресение

Турция беше най-големият купувач на метала миналата година. Златото е популярна стока сред турските домакинства, които го използват като защита срещу валутния натиск и огромната инфлация.

Миналия месец Турция временно спря част от вноса на злато като част от план за облекчаване на икономическите последици от опустошителните земетресения в част на страната. Правителството се опитва да ограничи вноса на злато.