Samsung Electronics планира инвестиция от $44 милиард в производството на чипове в САЩ. Това е знаков проект в по-мащабните усилия на Вашингтон да върне производството на полупроводници в страната, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на чипове с памет в света планира своя мащабен проект в Тейлър, Тексас. Според запознати вече са осигурени над $6 милиарда безвъзмездни средства от правителството на САЩ за инвестиция, която е нараснала значително до общо $44 милиарда за няколко години.

Оперативната печалба на Samsung Electronics "излетя" десетократно

Оперативната печалба на втората в света компания по продажби на смартфони, "излетя" десетократно

Това показва предварителния финансов отчет на компанията за първото тримесечие

Субсидията е най-новата в поредица от дарения за милиарди долари от администрацията на американския президет Джо Байдън, която използва Закона за чиповете и науката от 2022 година, известен като Chips Act. Идеята на властите е чрез него да се съживи американското производство на чипове след десетилетия на преместване на производството в Азия.

По-широката програма има за цел и да противодейства на технологичния възход на Китай, който изгражда своя собствена местна индустрия за полупроводници.

Законът за чиповете, който заделя $39 милиарда безвъзмездни средства плюс $75 милиарда заеми и гаранции, стимулира повече от $200 милиарда частни инвестиции в полупроводници.

Държавна подкрепа срещу надмощието на Китай

Както Money.bg писа, гигантът Intel вече спечели близо $20 милиарда безвъзмездни средства и заеми. Taiwan Semiconductor Manufacturing, който е основният производител на чипове за Nvidia и Apple, получи $11,6 милиарда.

Предстоят преговори между Samsung и Министерството на търговията на САЩ, за да се договорят окончателните условия споразумението за новото производство.

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Intel разкри задълбочаващи се оперативни загуби за своя бизнес за производителя на чипове, докато се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години от Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Компанията отчете, че това производствено звено е имало $7 милиарда оперативни загуби за 2023 година, доста по-лош резултат по този показател от $5,2 милиарда долара загуби през предходната година. Подразделението имаше приходи от $18,9 милиарда долара за 2023 година, което е спад от 31% спрямо $27,49 милиарда предходната година.

Акциите на Intel паднаха с 4,3%, след като отчетните документите бяха подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

На този фон компанията планира да похарчи $100 милиарда за изграждане или разширяване на фабрики за чипове в четири американски щата. Нейният план за промяна на бизнеса зависи от убеждаването на външни компании да използват нейните производствени услуги.

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Intel отчете $7 милиарда загуба от производство на чипове

Компанията се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години