Оперативната печалба на Samsung Electronics през първото тримесечие на годишна база "излетя" нагоре 10 пъти, до 6,6 трилиона южнокорейски вона (4,9 милиарда долара), съобщи компанията в предварителния си финансов отчет.

Показателят е най-високият от третото тримесечие на 2022 г., което се свързва основно със стабилизирането на цените на чиповете за памет, след доскорошния спад в сектора.

Консенсусната прогноза на анкетираните от LSEG SmartEstimates анализатори, предвиждаше оперативна печалба за периода от 5,7 трилиона вона. Година по-рано, Samsung регистрира оперативна печалба само от 640,2 милиарда вона.

Лидерите при продажбите на таблети в света през 2023 година

Лидерите при продажбите на таблети в света през 2023 година

Apple успя да запази лидерството и пазарния си дял, въпреки спада на продажбите с близо 20%

Приходите на компанията за първото тримесечие (януари-март), по предварителни данни са нараснали на годишна база с 11,4% до 71 трилиона вона.

От началото на тази година стойността на акциите на Samsung е нараснала със 7,6%, а за последните 12 месеца те са поскъпнали с впечатляващите 30%.

Южнокорейската Samsung, според данните за 2023 г., е втората в света компания по продажби на смартфони и на таблети, като първа е американската Apple.

 Apple за първи път стана лидер в продажбите на смартфони

Apple за първи път стана лидер в продажбите на смартфони

Глобалните доставки през 2023 г. са намалели с 3,2% до 1,17 милиарда единици