Intel разкри задълбочаващи се оперативни загуби за своя бизнес за производителя на чипове, докато се опитва да си възвърне технологичното лидерство, което загуби през последните години от Taiwan Semiconductor Manufacturing, пише Reuters.

Компанията отчете, че това производствено звено е имало 7 милиарда долара оперативни загуби за 2023 г., доста по-лош резултат по този показател от 5,2-те милиарда долара загуби през предходната година. Подразделението имаше приходи от 18,9 милиарда долара за 2023 г., което е спад от 31% спрямо 27,49 милиарда долара предходната година.

Акциите на Intel паднаха с 4,3%, след като отчетните документите бяха подадени в Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

С държавна подкрепа: Intel се готви да похарчи $100 милиарда в четири американски щата

С държавна подкрепа: Intel се готви да похарчи $100 милиарда в четири американски щата

Изгражда най-големия обект за производство на AI чипове в света в Кълъмбъс, Охайо

По време на презентация за инвеститори, главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер каза, че 2024 г. ще бъде годината на най-лошите оперативни загуби за бизнеса на компанията за производство на чипове и че очаква да излезе на печалба около 2027 година.

Гелсингер каза, че леярният бизнес е бил обременен от лоши решения, включително преди една година против използването на екстремни ултравиолетови (EUV) машини от холандската фирма ASML. Въпреки че тези машини могат да струват повече от 150 милиона долара, те са по-рентабилни от по-ранните инструменти за производство на чипове.

Отчасти в резултат на погрешните стъпки Intel е възложил около 30% от общия брой "вафли" на външни производители по договори като TSMC, каза Гелсингер. Целта е този брой да бъде намален до приблизително 20%.

Сега Intel премина към използване на EUV инструменти, които ще покриват все повече и повече производствени нужди, тъй като по-старите машини постепенно се премахват.

Intel отлага проект за $20 милиарда заради несигурния пазар на чипове

Intel отлага проект за $20 милиарда заради несигурния пазар на чипове

Първоначалният график включваше производство в завода в Охайо от следващата година

"В ерата след EUV виждаме, че сега сме много конкурентни по отношение на цена, производителност и се стремим обратно към лидерството", каза Гелсингер. "А в ерата преди EUV ние имахме много разходи и бяхме неконкурентоспособни."

Intel планира да похарчи 100 милиарда долара за изграждане или разширяване на фабрики за чипове в четири американски щата. Нейният план за промяна на бизнеса зависи от убеждаването на външни компании да използват нейните производствени услуги.

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място

Като част от този план Intel, обясни на инвеститорите, че ще започне да отчита резултатите от своите производствени операции като отделна единица. Компанията инвестира сериозно, за да настигне основните си конкуренти в производството на чипове, TSMC и Samsung Electronics Co Ltd.