Intel планира 100 милиарда долара разходи в четири американски щата за изграждане и разширяване на фабрики, след като осигури 19,5 милиарда долара федерални безвъзмездни средства и заеми - и се надява да осигури още 25 милиарда долара под формата на данъчни облекчения, пише Reuters.

В центъра на петгодишния план за разходи на Intel е превръщането на празни полета близо до Кълъмбъс, Охайо, в това, което главният изпълнителен директор Пат Гелсингер описа пред репортери във вторник като "най-големия обект за производство на AI чипове в света", който започва още през 2027 г.

Инвестиция в Intel за $3,5 милиарда от правителството на САЩ – за производство на какви чипове

Инвестиция в Intel за $3,5 милиарда от правителството на САЩ – за производство на какви чипове

Крупната сума, както сочат източниците, ще бъде отпусната в рамките на три години

Правителството на САЩ обяви федералните фондове за Intel съгласно Закона за CHIPS в сряда, което повиши акциите му с 4% в предпазарната търговия.

Планът на Intel също ще включва обновяване на обекти в Ню Мексико и Орегон и разширяване на операциите в Аризона, където дългогодишният конкурент Taiwan Semiconductor Manufacturing Co също така изгражда огромна фабрика, за която се надява да получи финансиране от натиска на президента Джо Байдън да върне усъвършенстваното производство на полупроводници в САЩ

Средствата, осигурени от плана на Байдън за по-широко възраждане на производството на чипове, ще изиграят дълъг път, за да помогнат на Intel да поправи наранения си бизнес модел.

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място

В продължение на десетилетия фирмата беше водеща в света в производството на най-бързите и най-малките полупроводници, като ги продаваше на премиум цена и насочваше печалбите обратно в повече изследвания и разработки, за да остане пред другите.

Но Intel загуби това производствено предимство през 2010 г. от TSMC и нейните маржове на печалба се сринаха, тъй като намалиха цените, за да запазят пазарния си дял с по-ниски продукти.

Гелсингер обяви план през 2021 г. за връщане на Intel на позиция номер 1, но за да направи плана печеливш, той каза, че ще се нуждае от държавна подкрепа.

Сега, с тази помощ в ръка, е време Intel да харчи,отбелязва Ройтерс.

Гелсингер каза, че около 30% от плана от 100 милиарда долара ще бъдат изразходвани за строителни разходи като труд, тръбопроводи и бетон. Останалите ще отидат за закупуване на инструменти за производство на чипове от фирми като ASML, Tokyo Electron , АОК и други компании .

Тези инструменти ще помогнат за пускането на обекта в Охайо до 2027 или 2028 г., въпреки че Гелсингер предупреди, че графикът може да се изплъзне, ако пазарът на чипове се потопи. Освен безвъзмездни средства и заеми, Intel планира да направи повечето покупки от съществуващите си парични потоци.

Intel отлага проект за $20 милиарда заради несигурния пазар на чипове

Intel отлага проект за $20 милиарда заради несигурния пазар на чипове

Първоначалният график включваше производство в завода в Охайо от следващата година

По-рано той каза, че вероятно ще е необходим втори кръг от американско финансиране за фабрики за чипове, за да се възстановят Съединените щати като лидер в производството на полупроводници, което той повтори във вторник.

"Отне ни повече от три десетилетия, за да загубим тази индустрия. Тя няма да се върне след три до пет години финансиране от CHIPS Act", каза Гелсингер, който нарече финансирането с ниски лихвени проценти "интелигентен капитал".

Въпреки това, дори с федералната подкрепа, Intel трябва да покаже, че може да се конкурира със своите тайвански и корейски съперници по-скоро, отколкото по-късно, каза Бен Баджарин, главен изпълнителен директор на анализаторската фирма Creative Strategies.

САЩ ще гонят 20% дял от производството на модерни чипове до 2030-а

САЩ ще гонят 20% дял от производството на модерни чипове до 2030-а

Американският частен сектор обяви инвестиции в производството на полупроводници в размер на $200 милиарда

Като цяло обаче Intel ще бъде най-важният производител на чипове за интересите на САЩ, дори когато конкурентите строят в страната, каза Джими Гудрич, съветник по износа на полупроводници и технологиите в RAND Corp.

"Само Intel разполага с работна сила, технология и верига за доставки, които до голяма степен са ориентирани към САЩ. Така че докато това, което TSMC и Samsung правят тук, е важно и трябва да бъде приветствано, също така е важно да имаме силен домашен екип", каза той.