Делът на САЩ в световното производство на най-модерните чипове, необходими за работата на технологиите за изкуствен интелект (AI), може да достигне 20% до 2030 г. Това каза министърът на търговията на страната Джина Раймондо на събитие на Центъра за стратегически и международни изследвания (Center for Strategic and International Studies).

Според нея това постижение е възможно благодарение на финансирането по Закона за чиповете и науката, който осигурява подкрепа за производството на полупроводникови компоненти в страната в размер на $39 милиарда. Преди година прогнозите не бяха толкова розови, каза Раймондо.

САЩ ще похарчат $11 милиарда за изследвания и разработки, свързани с чипове

САЩ ще похарчат $11 милиарда за изследвания и разработки, свързани с чипове

Страната отваря Национален център за полупроводникови технологии

Досега САЩ не са произвеждали най-съвременни чипове, въпреки че са водещи в разработката на микросхеми и големи езикови модели на изкуствен интелект, пише Barron's, цитиран от Interfax.

За да се реши този проблем, се планира не просто да се построят няколко фабрики за производство на чипове, а да се създаде пълноценна верига за доставки в страната, каза министърът.

От подписването на Закона за чиповете и науката през 2022 г. американският частен сектор обяви инвестиции в производството на полупроводници в размер на $200 милиарда, но наскоро компаниите се оплакаха от бавното разпределение на средствата, предвидени от този закон, пише Barron's.

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Изпълнителният директор на OpenAI иска тотално да промени полупроводниковата индустрия

По-специално Intel отложи началото на производството на чипове в завод в Охайо през февруари поради тази причина.

Според Раймондо преговорите с представители на индустрията са трудни и само малка част от тях вероятно ще получат финансиране.

Министерството на търговията очаква 28 милиарда долара от предвидените по програмата 39 милиарда долара да бъдат изпратени на производителите на най-модерните чипове, докато според неговия ръководител те самите са поискали над 70 милиарда долара.

Приоритет ще се дава на проекти, които ще започнат да работят до 2030 г., обясни Раймондо. В същото време отделът ще се опита да инвестира в постигане на целите на националната сигурност, а не да разпределя средства между голям брой компании.

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място

САЩ не трябва да инвестират толкова много, колкото други страни, като се има предвид, че най-големите купувачи на авангардни чипове са американските Apple, Nvidia, Microsoft, Google и Amazon.com, каза министърът. Друг положителен фактор е фактът, че водещите разработчици на подобни чипове също са американски - Nvidia и Advanced Micro Devices (SPB: AMD) (AMD).

Китай похарчи 41 милиарда долара за подкрепа на полупроводниковата индустрия миналата година, а Тайванската компания за производство на полупроводници (SPB: TSM) (TSMC) отдели 30 милиарда долара за разширяване на капацитета.

Министерството на търговията на САЩ също увеличава инвестициите в чипове за автомобили, отбранителни системи, медицинско оборудване и инфраструктура. Законът за чиповете и науката ще осигури поне 2 милиарда долара финансиране за сектора, но реалната сума се очаква да бъде много по-висока, каза Раймондо. BAE Systems, Microchip и Global Foundries вече са получили 1,5 милиарда долара.

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Най-голямата чуждестранна инвестиция в историята на Германия: Intel строи фабрики за чипове на стойност €30 милиарда

Американският гигант иска отново иска да е глобален лидер

Освен това министърът отбеляза риска от прекомерна зависимост от един регион в областта на чиповете, най-важният технологичен продукт на 21 век.

"Целият изкуствен интелект, определящата технология на нашето поколение, работи на чипове", каза Раймондо. "Представете си какво би било, ако всичко беше доставено от няколко азиатски страни. Говорим за големи езикови модели за военно обучение , ядрена симулация, сателити, биотероризъм. Съединените щати не могат да бъдат лидер в света, ако не са негов лидер в областта на такива технологии и иновации, включително в производството.