План, за който "амбициозен" е слабо определение - така най-просто може да се обясни най-новото начинание на изпълнителния директор на OpenAI Сам Алтман - да "подсили глобалния производствен капацитет за чипове и да разшири способностите му да задвижва AI и т.н.".

За целта той се опитва да набере сумата от между 5 и 7 трилиона долара, съобщава WSJ, цитиран от ComputerWorld.

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място

Алтман вече е провел преговори с правителството на ОАЕ, с инвестиционния холдинг SoftBank, както и в полупроводниковия гигант TSMC.

Амбицията на човека зад комерсиалния успех на ChatGPT е да има по-добър контрол над снабдяването си, но и да участва в създаването на хардуера. Според много експерти, OpenAI вървят по пътя на AWS, Google, Apple, Tesla, Microsoft и Meta, които проектират собствен хардуер и така постигат по-добро съотношение между цена и производителност.

Защо?

Компанията в определена степен е и притисната до стената. Огромният интерес към генеративния изкуствен интелект буквално опразни складовете със специализираните чипове на Nvidia. Това затруднява всеки, който се нуждае от хардуер за голям AI проект - а Алтман работи в мащаб, който изисква хиляди чипове.

Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничения

Чипове за рекордните $40 милиарда: Опитът на Китай да заобиколи американските ограничения

Бизнесът в азиатската страна засилва сериозно инвестициите

На този фон има и геополитически сюжет. САЩ и Китай водят битка за надмощие, в която като оръжие се използват всякакви санкции и търговски ограничения - от редките метали до готовите чипове. Това потенциално може да направи бизнеса косвена жертва.

Както отбелязват експерти, всичко това са потенциални проблеми, които инициативата на Сам Алтман няма как да адресира в краткосрочен план и трябва да се гледа на нея по-скоро като на дългосрочна визия