Властите в САЩ обявиха план на правителството да похарчи $11 милиарда за изследвания и разработки, свързани с чипове. От Белия дом заявиха, че Вашингтон стартира Национален център за полупроводникови технологии (NSTC) за $5 милиарда, съобщава Reuters.

Още през август 2022 г. Конгресът на САЩ одобри знаковия Закон за чиповете и науката. Той предвижда тези $52,7 милиарда, включително $39 милиарда субсидии за производство на чипове и $11 милиарда за научноизследователска и развойна дейност. Създават се и 25% инвестиционни данъчни кредити за изграждане на заводи за чипове, които се оценяват на $24 милиарда.

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Сам Алтман иска да набере над $5 трилиона за нови чипове. Да, трилиона

Изпълнителният директор на OpenAI иска тотално да промени полупроводниковата индустрия

В ядрото на програмата за научноизследователска и развойна дейност е Националният център за полупроводникови технологии, който ще провежда изследвания и прототипи на модерна полупроводникова технология.

"Центърът е "публично-частно партньорство, в което правителството, индустриалните клиенти, доставчиците, академичните среди, предприемачите, рисковите капиталисти се обединяват, за да правят иновации, да се свързват, да създават мрежи, да решават проблеми и да позволяват на американците да се конкурират и да надбягат света", заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм от своя страна каза, че усилията са част от индустриална стратегия около чиповете за предотвратяване загубата на работни места в чужбина и добавяне на работни места в Америка.

"Страна, която не прави научноизследователска и развойна дейност, е слаба страна", подчерта Гранхолм.

NSTC ще създаде инвестиционен фонд, за помагане на стартъпите в сферата на чиповете да развият технологиите към комерсиализация.

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

Производителите на чипове в света с най-големи приходи за 2023 година

За първи път TSMC зае първо място