Американският производител на чипове Micron обяви, че ще инвестира над 600 млн. долара в завода си в китайския град Сиан - и то броени седмици, след като властите в страната наложиха забрана за използването на продукцията на компанията в критична инфраструктура, предаде "Ройтерс".

Контекст: Според регулаторите в КНР чиповете на Micron не са издържали проверка на сигурността и затова не е безопасно да се използват. Ходът се разглеждаше като отговор на Пекин на американските санкции срещу технологичния сектор на комунистическата държава.

Китай забрани използването на US чипове

Китай забрани използването на US чипове

Според местните регулатори продуктите на Micron имат слабости в сигурността

Очакването на Micron е приходите да спаднат с под 10% заради проблемите в Китай, като според данни на "Ройтерс" държавните структури в страната са започнали да ограничават покупките си на компоненти от компанията още преди обявяването на забраната.

Детайли: Целият сюжет с властите отсъства в официалното съобщение на Micron. В него обаче се посочва, че във фабриката в Сиан ще бъде открита нова производствена линия за мобилни DRAM, NAND и SSD памети. Освен това ще бъде закупено ново оборудване на местното подразделение на тайванската Powertech Technology и 1200 от нейните служители ще преминат към Micron.

Micron Technology ще инвестира милиарди долари в производство на чипове в Хирошима

Технологичен гигант от САЩ ще инвестира милиарди долари в производство на чипове в Хирошима

Това ще са най-съвременни чипове "1-гама"

При запълването и на очакваните 500 нови работни места Micron ще има екип от 4500 човека в Китай.

Стойността на проекта в Сиан на този етап не е публична.