Китайският регулатор по въпросите на информационните технологии обяви, че чиповете на американската компания Micron Technology не са издържали неговата проверка на сигурността и затова ще бъде забранено влагането им в критичната инфраструктура на страната, съобщават световните агенции.

Контекст: Ако горното ви звучи странно познато, то е защото вече повече от 10 години китайските компании като Huawei и ZTE се оказват забъркани в подобни сюжети в западните страни. Технологичният сектор в страната има силни връзки с различни държавни структури и това води до опасения, че продуктите му може да съдържат "вратички", чрез които да могат да се използват за шпионаж или за кибератаки.

Micron Technology ще инвестира милиарди долари в производство на чипове в Хирошима

Технологичен гигант от САЩ ще инвестира милиарди долари в производство на чипове в Хирошима

Това ще са най-съвременни чипове "1-гама"

Пекин има силно затруднен достъп до западни технологии за създаване на модерни чипове, като се опитва да навакса с развиването на собствен капацитет. Важни за целта са местни компании като Yangtze Memory Technologies, която обаче попадна под ударите на американските власти и не може да купува определени компоненти от САЩ.

Конкурент на Yangtze е именно Micron.

Детайли: "Проверката показа, че продуктите на Micron имат сериозни рискове по отношение на сигурността и така застрашават критичната информационна инфраструктура, веригите на доставки и националната сигурност на страната", обявиха от Китайската администрация на киберпространството.

Micron Technology обяви инвестиция за $40 милиарда за производство на чипове в САЩ

Технологичен гигант обяви инвестиция за $40 милиарда за производство на чипове в САЩ

Президентът Байдън подписа закон, който деблокира $52 милиарда субсидии за производството на полупроводници в САЩ

Няма повече подробности за откритото от регулатора.

Пекин има доста обща дефиниция на "критична информационна инфраструктура", като това може да обхване сектори от транспорта до финансите. Не е ясно какъв ще е обхватът на настоящата забрана.

Китай спря продажбите на американската Micron заради патентни права

Китай спря продажбите на американската Micron заради патентни права

Пореден епизод от търговската война между Китай и САЩ

Около 10% от оборота на Micron идва от Китай, но повечето сделки са с други чуждестранни компании, които използват чиповете на фирмата за продукти, които произвеждат в страната. Предстои да се изясни дали и тази дейност ще бъде засегната.

През 2018 г. компанията отново имаше сблъсък с властите - заради патентни права.

Какво следва: През март тази година при старта на проверката от Micron обявиха, че си сътрудничат с властите. След публикуването на решението от компанията посочиха, че "очакват да започнат разговори с китайските власти" в опит да свалят забраната.