Технологичният гигант Micron Technology обяви инвестиция за 40 милиарда долара в производството на полупроводници в САЩ.

Тази инвестиция е "основен елемент" от глобален инвестиционен проект за 150 милиарда долара, който американската компания за софтуер представи през октомври, съобщи "Майкрон" в изявление.

Според Micron, това ще бъде най-голямата инвестиция в производството на чипове в историята на САЩ. Тя ще създаде до 40 000 нови работни места, от които 5000 - високоплатени технически позиции и оперативен персонал.

Инвестицията ще бъде частично финансирана от "субсидиите и данъчните кредити", заложени в закон, приет на 28 юли от Конгреса.

Инвестицията на Micron Technology беше обявена, няколко часа преди президентът на САЩ Джо Байдън официално да подпише въпросния закон, който деблокира 52 милиарда долара субсидии за производството на полупроводници в САЩ, съобщи Франс прес.

Байдън увери, че инвестициите в чипове, които са в основата на съвременната електроника, ще помогнат на страната му да спечели "икономическото съревнование на 21-ви век". Текстът на закона предвижда и десетки милиарди долари за проучвания и развитие.

САЩ „спъват“ производството на чипове в Китай

САЩ „спъват“ производството на чипове в Китай

Какви ограничения предвижда нов закон